Brčko: Svečana akademija povodom nastupanja nove 1441. hidžretske godina

Brčko: Svečana akademija povodom nastupanja nove 1441. hidžretske godina

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko u petak 30. avgusta 2019. godine u brčanskom Domu kulture svečanom akademijom obilježen je dolazak nove 1441. hidžretske godine.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić se na početku programa obratio prisutnima govorom o hidžri- jednom od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije, njenim refleksijama i porukama posebno ističući neke od njih kao što su multikulturalnost Medine, borba za izgradnju društva utemeljenog na pravdi, jačanju institucija i čuvanju države, a govor je završio porukom prisutnima da prigrle ideale islama. Kada god su muslimani u povijesti baštinili ove ideale ta zajednica bila je prosperitetna, zaključio je Gobeljić..

U nastavku programa prisutni su imali priliku slušati izvođenje ilahija, kasida, dramskih odlomaka a program su izveli: Hor Mošus, Ahmed Karahasanović, Kristian Bilić, Ines Moćević i članovi vokalno-instrumentalnog ansambla Merak iz Sapne koji su večeras bili specijalni gosti.

Program povodom nastupanja nove hidžretske godine u Brčkom se u kontinitetu održava od 2003. godine. I ove kao i ranijih godina organizirana je podjela prigodnih poklon paketića koje su organizatori pripremili za najmlađe koji su prisustvovali svečanoj akademiji.

Projekat su realizirali volonteri odjela za socijalnu i društvenu brigu te odjela za brak i porodicu pri Medžlisu Islamske zajednice Brčko.