Najava: Promocija knjige dr. Adnana Jahića

Najava: Promocija knjige dr. Adnana Jahića

Medžlis Islamske zajednice Brčko organizira promociju knjige dr. Adnana Jahića koja tretira pitanja žena u Bosni i Hercegovini u periodu od 1908.- 1950 godine.

Promocija će biti održana u amfiteatru Bijele džamije u petak, 6. jula 2018. godine u 19,oo sati a o knjizi će, osim autora, govoriti: Dr. Filip Škiljan i dr. Vlatka Dugački.

Dr. Adnan Jahić je rođen 21. aprila 1967. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Tuzli. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek Orijentalistika i Anglistika, diplomirao je 1991. godine. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (postdiplomski studij Historija Bosne i Hercegovine) 2003. godine.

Doktorsku disertaciju pod nazivom Organizacija i rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata odbranio je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 20. oktobra 2007. godine.

Adnan Jahić je imao aktivnu ulogu u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog izaslanstva Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini OSCE.

Autor je više desetina naučnih radova iz novije bosanskohercegovačke i bošnjačke historije. Objavljivao je u Preporodu, Hikmetu, Riječi, Saznanjima, Zborniku radova Filozofskog fakulteta u Tuzli, Prilozima Instituta za istoriju u Sarajevu, Godišnjaku BZK Preporod, Bošnjačkoj pismohrani i drugim listovima, časopisima, zbornicima i godišnjacima. Primaran predmet Jahićevog interesa su teme iz vjerske i kulturne historije Bosne i Hercegovine te novije bošnjačke historije.

Objavio je knjige: Muslimanske formacije tuzlanskog kraja u Drugom svjetskom ratu (Tuzla, 1995), Hikjmet – riječ tradicionalne uleme u Bosni i Hercegovini (Tuzla, 2004), Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941) (Zagreb, 2010), Vrijeme izazova. Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća (Zagreb – Sarajevo, 2014) i Muslimansko žensko pitanje u Bosni i Hercegovini. Žena u intelektualnom i društvenom životu Bošnjaka od aneksije do Zakona o zabrani nošenja zara i feredže (1908-1950) (Zagreb, 2017). Za knjigu o Islamskoj zajednici dobio je nagradu “Hasan Kaimija” za najbolje djelo iz društvenih i humanističkih znanosti objavljeno u 2010. godini. Učestvovao je na brojnim međunarodnim i domaćim naučnim skupovima i simpozijima posvećenim temama iz historije, islamistike i političkog života Bosne i Hercegovine.

U Tuzli je uređivao časopis Hikmet, list za vjersko-teološka i kulturno-historijska pitanja, od 1993. do 1998. godine.

Više godina je radio kao nastavnik u Gimnaziji “Ismet Mujezinović”, te kao honorarni nastavnik u Behrambegovoj medresi u Tuzli.

Član je Odbora za historijske nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine te član Naučnog vijeća Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu. Od 2014. do 2017. godine uređivao je Historijsku misao, časopis Društva historičara TK i Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Trenutno radi kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.