U Bijeloj džamiji organiziran mevlud za žene

U Bijeloj džamiji organiziran mevlud za žene

Nakon više od četrdeset godina u Brčkom je danas upriličen mevludski program za žene koji je u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Brčko izveden poslije podne-namaza u Bijeloj džamiji.

Program je počeo učenjem ajeta Časnog Kur'ana i kratkim obraćanjem koordinatorice za rad sa ženama pri Medžlisu Brčko Samire Smajlović koja je govorila o važnosti uloge žene u očuvanju porodičnih vrijednosti temeljenih na baštini islama te naporima Islamske zajednice da, kroz odjel za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, žene budu snažnije uključene na planu provođenja misije kojoj je Zajednica posvećena.

Mevludski program su pripremile i izvele aktivistkinje Asocijacije a predavanje za više od dvije stotine prisutnih žena održala je Azra Fazlović, profesorica na predmetu fikh u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Govoreći o savršenstvu odgoja Muhammeda a.s. profesorica Fazlović je navodeći primjere iz njegovog života pozvala prisutne na iskrenu privrženost Poslaniku a.s. i njegovom sunnetu sugerirajući kako je to put koji vjernika vodi do dženneta.

Ovaj mevlud je prva samostalna aktivnost Asocijacije žena čiji plan je da u narednom periodu realizira niz korisnih projekata.

mevlud_z1 mevlud_z2