Džemat Maoča Stara

                

Džemat Maoča Stara nalazi se 18 km južno od Brčkog. Džematu pripadaju sela Maoča i Islamovac. Sa 400 domaćinstava spada u red većih džemata.

Prema raspoloživim podacima, prva džamija u ovom džematu sagrađena je1794. godine. Danas se u džematu nalaze dvije džamije. Stara Nožinagina džamija je renovirana, ali nije u funkciji. Nova džamija, uz koju je sagrađen minaret s dvije šerefe, udaljena je oko 200 metara od stare džamije. Svečano je otvorena 1983. godine.

Imami u ovom džematu bili su: Mehmed ef. Fazlić, hafiz Šemsudin ef. Kavazović, Enver ef. Tursunović, Suvad ef. Tufekčić i Asmir ef. Bekrić, sadašnji imam. Hafiz Šemsudin ef. Kavazović obavljao je imamsku dužnost u ovom džematu punih 54. godine. U ovom džematu je počeo i završio svoju imamsku službu. Za to vrijeme preveo je nekoliko djela s arapskog jezika.

Od vakufske imovine džemat posjeduje dvije džamije, imamsku kuću, gasulhanu, mezarje i nekoliko parcela obradivog zemljišta.

U džematu se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.