Džemat Omerbegovača

Džemat Omerbegovača nalazi se 5 km od Brčkog na lokalnom putu Brčko-Gornji Zovik.Ovom džematu pripada i dio naselja Dizdaruša, tako da džemat ima oko 320 domaćinstava.

Džamija u ovom džematu sagrađena je krajem 19. stoljeća. Godine 1942. godine na džamiji su vršene opravke, a rekonstruisana je i dobila današnje dimenzije 1974. godine. U toku posljednje agresije na BiH u potpunosti je razorena 1993. godine. Ponovno je obnovljena uz pomoć Visokog Saudijskog Komiteta i zvanično otvorena u septembru 1997. godine.

Imami u ovom džematu bili su: hafiz Mehmed ef. Ćorhodžić, Ejub ef. Avdić, Arif ef. Zenunović, Mustafa ef. Joldić, hafiz Salih ef. Dedić, Husejn ef. Hasanović, Ishak ef. Kavazović, Abdurahman ef. Mešanović, Vahid ef. Fazlović, Salih ef. Hrnjić i Hilmo ef. Zlatić, sadašnji imam.

Od vakufske imovine džemat ima džamiju s mektebskom učionicom, gasulhanom, imamsku kuću, dva mezarja i parcelu obradivog zemljišta veličine 21.000 m2, koju su uvakufile sestre Kadira i Kaduna Krajnović. Najveći vakif u izgradnji džematske infrastrukture su hadži Jusuf Mujkić i hadži Mustafa Šabanović.

U džamiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

hilmo_z

 

ZLATIĆ (Mustafa) Hilmo
Imam u džematu Omerbegovača

Rođen 05.01.1975. godine u mjestu Rašljani, općina Brčko, oženjen.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1995. godine.

U imamskoj službi je od 01.09.1997. godine. Imamsku karijeru zapšočeo je u džematu Omerbegovača gdje se i sada nalazi.