Džemat Dizdaruša

Džemat Dizdaruša je gradski džemat koji obuhvata tri mjesne zajednice: Dizdaruša, Četvrti Juli i Grčica. Neposredno prije agresije na BiH džemat je imao 700 domaćinstava, a sada broji oko 550 domaćinstava.

Prva džamija u ovom džematu sagrađena je 1991. godine, da bi bila do temelja porušena u maju 1992. godine od strane srpskih paravojnih formacija. Povratkom Bošnjaka na svoja ognjišta, ponovno je pokrenuta incijativa za izgradnju džamije na istim temeljima. Gradnja džamije je u početnoj fazi, a iz projektne dokumentacije vidi se da će to biti potkupolna džamija s munarom od tri šerefe.

Imami u ovom džematu bili su: Mustafa ef. Gobeljić i Esad ef. Avdić, aktuelni imam.Od vakufske imovine u džematu se nalazi samo imamska kuća, koja je sagrađena nakon povratka Bošnjaka iz izgnanstva na svoja imanja, a među vakifima posebno se ističe hadži Smail Šuvalić. Prizemlje imamske kuće uređeno je kao mesdžid i u njemu se, sada, realiziraju sve vjerske aktivnosti.

U džematu se obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

esad_a

 

Mr. AVDIĆ (Sabrija) Esad
Imam u džematu Dizdaruša
 

Rođen 10.07.1972. godine u mjestu Šatorovići, općina Brčko, oženjen.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1991. godine, a 2005. godine okončao je studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Magistrirao je na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom 2015. godine

U imamskoj službi je od 01.10.1991. godine. Prvi radni angažman imao je u džematu Brdo – MIZ Čelić, zatim je 1992. godine prešao u džemat Šatorovići – MIZ Brčko. Od 01.10.2004. godine radi kao imam, hatib i muallim u džematu Dizdaruša.