Džemat Maoča Stara

Džemat Maoča Stara nalazi se 18 km južno od Brčkog. Džematu pripadaju sela Maoča i Islamovac. Sa 400 domaćinstava spada u red većih džemata.

Prema raspoloživim podacima, prva džamija u ovom džematu sagrađena je1794. godine. Danas se u džematu nalaze dvije džamije.

Stara Nožinagina džamija je renovirana, ali nije u funkciji. Nova džamija, uz koju je sagrađen minaret s dvije šerefe, udaljena je oko 200 metara od stare džamije. Svečano je otvorena 1983. godine.

Imami u ovom džematu bili su: Mehmed ef. Fazlić, hafiz Šemsudin ef. Kavazović, Enver ef. Tursunović, Suvad ef. Tufekčić i Asmir ef. Bekrić, sadašnji imam. Hafiz Šemsudin ef. Kavazović obavljao je imamsku dužnost u ovom džematu punih 54. godine. U ovom džematu je počeo i završio svoju imamsku službu. Za to vrijeme preveo je nekoliko djela s arapskog jezika.

Od vakufske imovine džemat posjeduje dvije džamije, imamsku kuću, gasulhanu, mezarje i nekoliko parcela obradivog zemljišta.

U džematu se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

Asmir (Redžep) Bekrić

imam u džematu Maoča Stara

Rođen je 08.08.1991. godine u Brčkom. Školovanje u Behram-begovoj medresi završava 2010. godine kao odličan učenik, a iste godine odlazi na školovanje na Univerzitetu El-Azhar koje veoma uspješno okončava 2015. godine stičući zvanje profesora islamskih nauka na Šerijatsko-pravnom fakultetu.

Pored redovnog školovanja, predavanja na fakultetu, posebnu pažnju je pridavao i naučnim kružocima – halkama u Azahrovoj džamiji, ali i drugim institutima za izučavanje arapskog jezika i proučavanje islamskih nauka.  Na taj način je stekao idžazetname  iz fikha, hadiska, nasljednog prava, sire – životopisa Božijeg poslanika a.s., akaida i arapskog jezika.

Tokom studiranja u Egiptu uređivao je list asocijacije bh studenata „Glasnik“ na bosanskom jeziku. Radove na bosanskom jeziku objavljivao je i u IIN Preporod i drugim medijima. Radove na arapskom jeziku pisao je u listu Asocijacije studenata iz Bosne i Hercegovine „Glas Bosne“ koji je na arapskom jeziku objavljivan u Egiptu.

Govori arapski i engleski jezik. Od 2016. godine radi kao imam, hatib i muallim u džematu Maoča Stara a od 2017. godine je koordinator za rad sa mladima Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Oženjen je i otac je jedne djevojčice.