Džemat Brod

Džemat Brod je prigradski džemat i nalazi se na ulazu u Brčko, s južne strane, pored Malezijskog puta. Osim naselja Brod, ovom džematu pripada i naselje Rasadnik. Prije agresije na BiH, džemat je imao 700 domaćinstava a danas broji približno toliko.

Prva džamija u ovom džematu sagrađena je na početku 19. stoljeća. Tokom agresije, džamija, kao i većina bošnjačkih domaćinstava, potpuno je uništeno. Uz pomoć Visokog Saudiskog komiteta, džamija je obnovljena i svečano otvorena 20. marta 1998. godine.

Imami u ovom džematu bili su: Mehmed ef. Kadić, Hadžip ef. Mehić, Muhamed ef . Doborović, Salih ef. Dedić, Husejn ef. Imamović, Mehmed ef. Osmić, Mustafa ef. Joldić, Rifat ef. Salkić, Ismail ef. Redžić i Enes ef. Ravkić, aktuelni imam.

Od vakufske imovine džemat posjeduje džamiju, imamsku kuću, pomoćnu zgradu, dva mezarja i dvije obradive njive.

U džamiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

ravkic_enes

Dr. RAVKIĆ (Ševalija) Enes
Imam u džematu Brod

Rođen 04.01.1973. godine u mjestu Rašljani, općina Brčko, oženjen.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1992. godine. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2014. godine i time stekao zvanje profesora islamske teologije. Magistrirao je na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom 2015. godine na kojem je potom i doktorirao.

U imamskoj službi je od 1994. godine. Prvi angažman na poslovima imama, hatiba i muallima imao je u džematu Huremi MIZ Srebrenik, a zatim je 01.09.1998. godine prešao u džemat Brod.