Džemat Rašljani

Džemat Rašljani nalazi se 25 km južno od Brčkog. Ovom džematu pripadaju zaseoci: Donji Rašljani, Zlatići, Sutica, Avdići, Gornji Rašljani, Nezirovac, Kovači, Sukani, Mahala, Smajići i Dinastija. Džemat ima oko 300 domaćinstava.

Prema predanju mještana, prva džamija u ovom džematu sagrađena je 1938. godine. Džemat danas posjeduje lijepu džamiju uz koju je podignuta munara s dvije šerefe. Džamija je izgrađena na novoj lokaciji i svečano je otvorena 1984. godine. Krajem 2008. godine započet je projekat obnavljanja enterijera i vanjskog izgleda džamije. Završni radovi izvedeni su polovinom 2012. godine a u toku renoviranja uloženo je preko 50.000,oo KM.

Imami u ovom džematu bili su: Halil ef. Ravkić, Alija ef. Halilović, Nedim ef. Hamzabegović, Sabahudin ef. Ravkić, Mevludin ef. Smajlović i Muaz ef. Sinanović, sadašnji imam.

Od vakufske imovine džemat ima džamiju, mektebski centar, imamsku kuću, gasulhanu, džematska mezarja i jednu njivu.

U džamiji se redovno obavlja svih pet dnevnih namaza, a mektebska nastava se održava dva dana sedmično, subotom i nedjeljom.

 

Muaz (Zuhdija) Sinanović

Rođen 10. februara 1990. godine u Zavidovićima. Osnovnu školu je završio u Zavidovićima. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese. Visoku stručnu spremu stekao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Master studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici upisao je 2017./18. akademske godine.

U imamskoj službi je od 2010.godine. Prvi radni angažman imao je u džematu “Islamski centar Bošnjak” u Kansas City, ICNAB, a od 1. avgusta 2016. godine obnaša dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Rašljani.