Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića

Bajramska čestitka muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim!
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.
Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.
Draga braćo, poštovane sestre!
Ramazan je mjesec vjere i pokornosti Allahu, dž.š. Za sve muslimane su ovo posebni dani. Naša radost je u njima velika: ispunili smo još jedan obred i dočekujemo veliki blagdan. Ispratili smo mjesec koji je obilovao duhovnim uspinjućima, i nas kao pojedinaca, i naše zajednice.
Jer, ramazan je mjesec bogobojaznosti i plemenitosti. Ove dvije njegove karakteristike su temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti.
Bogobojaznost nas usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu. To je put s jasnim granicama i putokazima. On štiti od grijeha i upravo je post taj jaki štit.
Plemenitost predstavlja horizontalnu razinu posta. Post nas oplemenjuje i duh čini mekšim i blaženim. Iz vertikale bogobojaznosti treba da se rasplamsa plemenitost koja će se našim dobročinstvom prenijeti na druge ljude.

Muhammed, a.s., kaže: ”Kada nastupi ramazan, otvore se kapije neba i kapije dženneta.” Prema njegovom nauku, olakšan je tada put našim molbama, lijepoj riječi i dobrom djelu, da se vinu do najplemenitijih visina. To je put da se nađe najpuniji smisao u Božijem zadovoljstvu i milosti. Poslanik, a.s., saopćio je ovu lijepu vijest vjernicima koji poste, ali ona ima vrijednost za sve ljude koje svaki povod potakne na upotpunjenje njihove dobrote i plemenitosti.
I, doista, u ramazanu se najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost, te se na tim premisama može dosezati neslućena unutrašnja dalekovidost. Stoga je važno da i mi otvorimo kapije naših srca i duša i primimo jedinstvene ramazanske blagodati. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu Jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta.
Braćo i sestre!
U danima naše najveće radosti ne smijemo zaboraviti one koji su u bilo kojoj nevolji i poteškoćama i kojima naša blagonaklonost i pomoć može biti veliko olakšanje i utjeha.
Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine.
Svim muslimanima upućujem srdačne čestitke poodom Ramazanskog bajrama i želim im puno sreće, napretka, svakog dobra. Podijelimo našu veliku duhovnu radost s našim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!