Brčko: Obilježen Svjetski dan hidžaba

Brčko: Obilježen Svjetski dan hidžaba

Od 1. februara 2013. godine a na ideju studentice Nazme Khan iz New Yorka obilježava se Svjetski dan hidžaba. Mlada studentica je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba s namjerom poticanja na vjersku toleranciju i razumijevanje.

Već nekoliko godina u nizu se u Brčkom obilježava ovaj dan a aktivnost provode članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Ove godine su, usljed ograničenja nastalih pandemijom koronavirusa, ovaj dan obilježile na skromniji način nego je to bilo ranijih godina.

Na Trgu mladih su danas upriličile podjelu ruža, mahrama i promotivnih materijala koji govore o hidžabu kao načinu života.

Behija Kadušić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu za medije je kazala kako se u ovoj sredini sve veći broj žena odlučuje za hidžab te kako one žele pokazati da je hidžab njihov motiv da budu što korisnije članice našega društva.

U toku protekle godine, prema dostupnim podacima iz naših džemata, ukupno je 30 žena odlučilo prakticirati hidžab a na današnji dan njima su uručeni prigodni pokloni. Najveći broj, njih 18, je iz džemata Rašljani.

Učešće i u ovoj aktivnosti Odjela za brak i porodicu Medžlisa Brčko dale su i članice drugih brčanskih udruženja žena.