Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godine

Čestitka Reisu-l-uleme povodom Nove hidžretske godine

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu 19. avgusta sa akšam-namazom nastupa nova 1442. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 20. avgusta 2020. godine, tj. 1. muharrema 1442. hidžretske godine.

Tim povodom Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj se kaže:

“Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke, svake godine muslimani širom svijeta se u ovo vrijeme prisjećaju hidžre Allahovog poslanika Muhameda, a.s, iz Meke u Medinu, datuma koji je predstavljao prekretnicu u historiji islama i početak muslimanskog kalendara. Hidžra je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Ona sa sobom nosi poruku o vrijednosti domovine, sigurnosti i slobode. 

Ove vrijednosti trebamo staviti u vrh naših zajedničkih prioriteta i za njih se zalagati u vremenu kada se naš narod i domovina nalaze pred brojnim izazovima i iskušenjima. Poslanik Muhamed, a.s, nas je svojim primjerom podučio da se sloboda nikome ne daje bez spremnosti na odricanje i žrtvu. On nas je podučio da se ovi ciljevi mogu postići samo požrtvovnošću i snagom vjere. Zato je početak nove hidžretske godine prilika da obnovimo svoj zavjet Bogu, a zatim svom narodu i domovini“.

Na kraju je reisu-l-ulema „svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i pripadnicima Islamske zajednice čestitao novu 1442. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna.  

„Molim Uzvišenog Allaha da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu zajednicu učvrsti u napretku, da našu domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha“- kaže se u čestitki reisu-l-uleme Kavazovića.