Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim.

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

U ponedjeljak, šestog maja, ako Bog da, započinje mubarek-ramazan, blagoslovljeni mjesec posta i drugih brojnih ibadeta.

U njemu je ljudima objavljen Kur'an mudri i plemeniti. Jednom porukom ove Veličanstvene Knjige obznanjuje se: O, ljudi, već vam je došao savjet i pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i upustvo i milost vjernicima. Reci: ”Neka se zato Allahovoj darežljivosti i milosti raduju, to je bolje od sveg blaga svijeta koje oni gomilaju.” (Junus, 57-58.)

Naša nada u Allahovu milost i Njegove blagodati posebno dođe do izražaja u blagoslovljenim danima i noćima ramazanskog vremena. U njemu se pouka i savjet najbolje prime. Tada se najdjelotvornije osjeti lijek za naša srca i duše koji uzimamo iz Allahove Knjige. U ramazanskom ibadetu posta je lijek i za ljudska srca i za tijela.

O postizanju ramazanske časti i dobra posljednji Poslanik, alejhis-selam, svom ummetu je uputio ove bagoslovljene riječi: To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo i u kojem će vam On počasti ukazati… Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu bit će primljen kod Allaha, a dova uslišena. Tražite od svog Gospodara iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju Knjige koju vam je objavio.

Braćo i sestre!

Svim muslimanima čestitam nastupanje mjeseca ramazana. Želim da ga u zdravlju, miru i rahatluku provedete i da se iz obilja Allahove milosti u ovome mjesecu opskrbite. Pokažimo spremnost da darovane nam blagodati podijelimo s onima koji imaju više potreba od nas.

Iskoristimo ovo blagoslovljeno vrijeme za jačanje bliskosti i povjerenja u porodici i džematu. Neka nas u ramazanu krasi najljepša riječ i najbolje djelo. U tome je zadovoljstvo našeg Gospodara i u tome je korist i olakšanje ljudima.

Ramazan šerif mubarek olsun!