Upriličen program povodom Dana džamija, objavljeni rezultati literarnog konkursa

Na programu objavljeni rezultati literarnog konkursa i dodijeljena priznanja i nagrade najboljim autorima

Upriličen program povodom Dana džamija, objavljeni rezultati literarnog konkursa

Program povodom Dana džamija, simboličnog naziva „Minareti“, održan je u četvrtak 7. maja 2015. godine u Domu kulture u Brčkom.

U programu su učestvovali članovi horova „Mošus“ i „Šator-paša“ iz Brčkog, hafiz Ismail ef. Čehić, Ahmed Karahasanović i Bilal Zukan, dječaci čije izvedbe ilahija, kasida i recitiranja poezije su oduševile veliki broj prisutnih. Program su vodile Elma Memišević i Edina Tokić.

O povodu organiziranja programa, važnosti obilježavanja Dana džamija, ulozi džamije u životu vjernika i aktivnostima koje se u našim džematima provode na planu edukacije mladih govorio je glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafa ef. Gobeljić koji je u svom obraćanju izmeđuostalog rekao: „Dan džamija je dan našeg sjećanja na sve naše porušene džamije, dan našeg obnavljanja zavjeta da ćemo sve naše džamije obnoviti, čuvati, i održavati; dan naglašenog isticanja važnosti džamije u našem duhovnom životu i identitetu uopće. Mi nismo samo ovdje da bismo se prisjećali prošlosti, da bismo tugovali nad zlom sudbinom koja se svom silinom sručila, u ovom slučaju, na naše džamije, mi smo ovdje i zbog naše sadašnjosti i budućnosti. Zato, braćo i sestre, obnavljajmo naše džamije, volimo ih, čuvajmo i održavajmo. Istovremeno, uvažavajmo i poštujmo svetinje i simbole drugih, bez obzira na koji se način obraćaju Bogu; jer su tolerancija i horizonti kosmopolitizma, bili i ostali,  jednom od osnovnih odrednica islama.“

Organizirani program jedna je od aktivnosti koje koordinacijski tim projekta EPM (Edukacijski programi za mlade) provodi u 2015. godini. Polovinom marta tekuće godine, u okvirima istog projekta, raspisan je literarni konkurs na temu „Minareti“ a čiji rezultati su objavljeni na pomenutom programu.

Konkurs je obuhvatao dvije kategorije: 1. Učenici osnovnih škola 2. Učenici srednjih škola i studenti. Nagrade su obezbijeđene iz budžeta Medžlisa IZ-e Brčko a ukupan fond nagrada iznosio je 750 KM.

U toku organiziranog programa, kako je prilikom raspisivanja konkursa i najavljeno, objavljena su imena autora nagrađenih radova i dodjeljena su im priznanja i nagrade koje je uručio Glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko a nagrađeni su:

Kategorija za učenike osnovnih škola

  1. Memišević Said, Brčko                 150 KM
  2. Bahor Melisa, Brčko                     100 KM
  3. Bušatlić Umejma, Sarajevo           50 KM

 

Kategorija za učenike srednjih škola i studente:

  1. Smajlović Lejla, Kakanj      200 KM
  2. Mustafić Merima, Tuzla      150 KM
  3. Mrkaljević Semir, Brčko     100 KM

Vrijedi istaknuti kako je ovaj projekat, vezan za Dan džamija, naišao na mnoga odobravanja i podršku. Nadamo se kako će ovakvi projekti u budućnosti biti podizani na još veći nivo.

Dan-dzamija-Brcko-10 Dan-dzamija-Brcko-9 Dan-dzamija-Brcko-8 Dan-dzamija-Brcko-3 Dan-dzamija-Brcko-1 Dan-dzamija-Brcko-13

Foto: Adnan Murselović