Održana centralna mevludska svečanost

Održana centralna mevludska svečanost

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu 14. septembra 2024. godine sa akšam-namazom nastupio je 12. rebiu-l-evvel 1446. h.g., koji se u islamskom svijetu a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud- dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Brčko organizirao je centralnu mevludsku svečanost koja je održana u subotu, 14. septembra 2024. godine u brčanskoj Bijeloj džamiji, nakon akšam-namaza.

Prisutnima se u ime domaćina svečanosti obratio glavni imam Medžlisa Brčko Mustafa-ef. Gobeljić, a tradicionalni vaz održao je Halil-ef. Mehanović, profesor na Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Profesor Mehanović govorio je o Muhammedu a.s. kao izrazu Allahove milosti prema svim svjetovima savjetujući prisutne vjernike i vjernice da svoje živote usklade sa njegovim a.s. sunnetom što je put koji vjernicima donosi uspjeh na oba svijeta.

Tradicionalni mevludski program su, po završetku vazu-nasihata, izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Centralna mevludska svečanost prvi je program ovogodišnje manifestacije “Ti si ruža džennetska” posvećene rođenju Muhammeda a.s.