Predstavljen prvi cjeloviti tefsir Kur'ana napisan na bosanskom jeziku

Predstavljen prvi cjeloviti tefsir Kur'ana napisan na bosanskom jeziku

Četverotomno djelo “Tefsir – Komentar Kur'ana Časnog”, autora prof. dr. hfz. Safveta Halilovića predstavljeno je u Brčkom u programu manifestacije posvećene rođenju posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s., “Ti si ruža džennetska”.

Promocija je održana u velikoj sali restorana Divanhana u subotu 21. septembra 2024. godine. U ime domaćina i organizatora ovog skupa prisutnima se obratio Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko a o djelu je pored autora govorio i dr. Mustafa Prljača.

Riječ je o prvom cjelovitom tefsiru- tumačenju Kur'ana Časnog napisanog na bosanskom jeziku a čiji autor je jedan Bošnjak, što ovo djelo čini posebnim i pomalo mu daje historijsku dimenziju, rekao je dr. Prljača i dodao: “Ovo djelo značajno je i zbog činjenice da se autor trudio tumačiti ajete Kur'ana u duhu ovog vremena u obzir uzimajući sve izazove s kojima se savremeni čovjek susreće.” 

Prof. dr. Halilović je u svom obraćanju prisutnima kao temeljni motiv za pisanje ovog djela naveo nastojanje da se kur'anska poruka približi čovjeku ovog vremena. Pisanje djela trajalo je jedanaest godina a želja za takvom vrstom izazova pojavila se u prvim godinama školovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi kada je počeo memorirati Kur'an.

Autor je na kraju promocije naglasio kako je ovo djelo bazirano na principu islamske središnjosti te da je u toku njegovog nastajanja konsultirao mnoge učenjake različitih naučnih disciplina iz Bosne i Hercegovine i mnogih zemalja islamskoga svijeta a sve s namjerom da se čitaocima približi temeljna poruka Kur'ana. Da se ljudima pomogne da budu dobri ljudi.