Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Bajramska čestitka Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

BRAĆO I SESTRE: ES-SELAMU ALEJKUM

          Sutra je naš veliki blagdan – Kurban bajram. Ramazanski bajram i Kurban bajram su naša dva najveća praznika. Ovaj, kojeg s radošću, iščekujemo sutra, pored svog uobičajenog blagdanskog značenja,  prepoznatljiv je i po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti – HADŽDŽA I KURBANA.

          Hadždž je IBADET koji svojom veličinom i sadržajem zaslužuje epitet „najveličanstvenijeg duhovnog iskustva“ ili „riznice duhovnih raskoši“. Nažalost, i ove godine, kao i prethodne, zbog poznatih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, milioni muslimana, koji uobičajeno izvršavaju ovu islamsku dužnost, neće osjetiti iskustvo ove duhovne nadgradnje i duhovne radosti. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u našem porodičnom okruženju i čije obavljanje, hvala Bogu, nije uslovljeno nikakvim restrikcijama i ograničenjima.  To je obred kojeg obavljamo u ime našeg Gospodara, a za dobro insana, za dobro čovjeka. Bez ova dva uvjeta, žrtva KURBANA neće biti potpuna. Naš nijjet mora biti da se približimo našem Gospodaru i da učinimo dobro čovjeku. Primarna misija vjere jest odgajati ljude da budu dobri i poticati ih na dobro. Pokazati svoju ljudsku dobrotu, znači, pokazati istinsko lice vjere. Pozivam sve nas, da pokažemo svoje ljudsko i vjerničko lice, i pomognemo svima onima koji su u nevolji i kojima je naša pomoć potrebna.

          Bajram je naš porodični praznik. U njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima. Ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput  svjetlosti je obasjavala  sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u punoj svojoj raskoši.

          Braćo i sestre, svima vama želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

                                                – BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –