Bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko

RAMAZANSKI BAJRAM – BRČKO (Bijela džamija, 15. 06. 2018. godine)

(BAJRAMSKA HUTBA)

Draga braćo!

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti i iščekivanju Božije milosti i nagrade za sve naše ramazanske ibadete i doročinstva. Danas smo radosni što smo ispostili ramazan, što smo još jednom posvedočili svoju predanost Uzvišenom Gospodaru i pomjerili granice naše ljudske dobrote i saosjećanja.

Naš post je znak naše snage i spremnosti na žrtvu, na odricanja u ime našeg Gospodara; naša materijalna davanja, oličena kroz zekat i sadekatu-l-fitr i sadaku uopće, su potvrda naše pobjede nad egoizmom i sebičnošću.

Nada u Allahovu, dž. š., milost i nagradu, jest najvažniji razlog zbog kojeg je BAJRAM radost duša naših. Međutim, mi se Bajramu radujemo i zbog toga što je on naš porodični praznk, što u njemu bajramsko ushićenje dijelimo sa drugima – komšijama, prijateljima i rodbinom.

Ovaj Bajram nam je donio još jednu radost. Naime, većini vas je poznato, ali ako smo i zaboravili da se podsjetimo, da smo prvu džumu u ovoj našoj džamiji klanjali 22. avgusta 2003. godine. To znači da je ova naša džamija stavljena u funkciju, ili kako mi to kažemo, proklanjala, prije gotovo punih 15 godina. Svečano otvorenje cijelog kompleksa je bilo 09. jula 2005. godine. Dakle, prije 13 godina. Od tada, do ove godine, na džamiji nisu vršeni nikakvi ozbiljniji sanacioni zahvati. Ove godine smo to učinili. Ova naša džamija je temeljito ili dubinski osvježena ili sanirana. Ona danas doista blista poput najraskošnijeg bisera. Većina sredstava je obezbijeđena iz granta Vlade Brčko distrikta, za što su zaslužni naši predstavnici u vlasti Brčko distrikta, ali ipak ta sredstva ne mogu pokriti sve troškove ovog velikog sanacionog zahvata. Koristim priliku da vas zamolim da danas, kroz ovu sergiju za „džamijske potrebe“, pomognete akciju prikupljanja sredstava za pomenute namjene. Ko to nije učinio ranije, može ovaj hajr učiniti danas.

Također, Bajram je i prilika da se preispitamo, da duboko, u svojoj intimi, analiziramo učinak ramazanskog života na nas, odjeke ramazanskih ibadeta u nama. Jer, svi naši ibadeti, sva naša tjelesna i materijalna odricanja, naši napori ka dosezanju duhovnih visina, trebali bi i morali, imati za posljedicu naš uspon i pomake i u vertikalnoj i u horizontalnoj ravni. Drugim riječima kazano: uvijek, svakog dana, a posebno u ramazanskim danima, trebali bi biti dragom Bogu bliži a prema ljudima korisniji i bolji. Ovo tim prije, što i ovaj Bajram dočekujemo, u atmosferi velikih socijalnih izazova i socijalne nesigurnosti.

Valja nam ovu činjenicu imati duboko na umu, i permanentno raditi, u skladu sa svojim mogućnostima, na otklanjanju i ublažavanju ljudskih nevolja i kušnji.

Draga braćo, Bajram je izvanredna prilika da pokažemo svu raskoš i ljepotu pejzaža naših srca, i da ih širom otvorimo za sve ljude dobre volje i iskrenih namjera.

Bajram je i prilika da pokažemo nesagledive horizonte koje vjera oslobađa u ljudskim srcima, a koji se manifestiraju kroz dobročinstvo, praštanje, njegovanje prisnih i iskrenih međuljudskih, međurodbinskih i međukomšijskih veza i odnosa.

Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, podijelite bajramsku radost sa vašim najbližim. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon. Nastojte u danima Bajrama posjetiti svoju rodbinu, komšije, prijatelje. Pogotovo one koji su bolesni, ili na bilo koji način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

Uz iskrenu dovu Svevišnjem, da još mnogo Bajrama zajedno dočekamo, ja vam braćo želim sretne i ugodne bajramske dane, uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –