Bilješka o smrti, bilješka o životu: Sead ef. Hodžić

Piše: mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam

Bilješka o smrti, bilješka o životu: Sead ef. Hodžić

U ponedjeljak, 01. 01. 2018. godine, u 44. godini  života, na ahiret je preselio Sead ef. Hodžić, imam u džematu Klanac, medžlis IZ-e Brčko. Sead ef. Hodžić je rođen 07. 10. 1974. godine u mjestu Šatorovići, općina Brčko, od oca Halila i majke Nadire. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1995. godine a Fakultet islamskih nauka u Sarajevu  2002. godine.

Odmah po okončanju studija, 01. 09. 2002. godine, Sead ef. je stupio u radni odnos, na poziciji imama u džemat Brezovo Polje, medžlis IZ Brčko, gdje je sa svojim džematlijama osjetio sve tegobe povratka  na svoj toprak i obnove života i infrastrukture u nekad, veoma živopisnom i bogatom mjestu. U prvim danima svog imamskog poziva, Sead ef. se oženio Emina hanumom, svršenicom Gazi Husrev-begove mederese u Sarajevu.

Nakon osam godina predanog i uspješnog rada u ovom džematu, a na osnovu ukazane potrebe, Sead ef. je 01. 08. 2010. godine premješten u novoformirani  gradski džemat Klanac, kojeg je trebalo u organizacijskom i infrastrukuralnom smislu iz temelja podizati. Sead ef. se, kao već iskusan imam, još predanije posvetio svojoj misji, i u ogranizacijskom smislu upotpunosti stabilzirao ovaj džemat, a i izgradnja infrastrukture ovog džemata je bila gotovo zaokružena.

U vrlo intenzivnim pripremama za uselenje u džematsku kuću, koje je bilo planirano  sa prvim beharom, Sead ef. se, voljom Uzvišenog Gospodara preselio u svoju vječnu kuću. Umro je onako kako je i živio; u džamiji, nakon sabah namaza. Džamija je bila njegov drugi dom i posljednje što su njegove oči vidjele su bili mihrab, mimber i ćurs.

Sead ef. je bio vrijedan i vrlo autoritativan imam. Bio je čovjek sa stavom i osoba na koju se uvijek moglo osloniti. U svom misijskom djelovanju, Sead ef. je imao izrazitu opredijeljenost za timski rad i učenje od drugih. Njega je posebno krasila temeljitost u  pripremama i visok stepen  odgovornosti spram obaveza koje je preuzimao.

U utorak, 02. 01., nakon podne namaza, na gradskom mezarju Ivici u Brčkom, obavljena je dženaza rahmetli Sead ef. U prisustvu oko stotinu imama i blizu hiljadu džematlija, dženazu Sead ef. je klanjao Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji se nakon dženaze, biranim i toplim riječima obratio prisutnim, izražavajući ta'aziju porodici, rodbini i kolegama Sead ef., i istovremeno ponos i zahvalnost Sead ef., za sve što je učinio na putu čuvanja emaneta i svog misijskog djelovanja.

Iza Sead ef. su ostali roditelji: otac Halil i majka Nadira, supruga Emina i dvoje malodobne djece: sin Harun i kćerka Nadja.

Molim Uzvišenog Gospodara da našeg Sead ef. obaspe Svojom neizmjernom milošću i da najljepšim draguljima ukrasi njegove nove berzahske odaje. AMIN