Bošnjaci su oni koji grade

Piše: Admir Lisica

Bošnjaci su oni koji grade

Uslijed raznih senzacionalističkih informacija koje u velikoj mjeri opterećuju bosanskohercegovački javni prostor, ali i sve izraženijih grupnih rasprava u kojima se kao u borbenoj areni veoma lahko, bez propitivanja zauzimaju strane, pozitivne priče ostaju izvan fokusa javnosti.

Posljedica takvog stanja je da skoro neopaženo prošlo da Bošnjaci širom Evropa u posljednjih godinu dana vode različite kampanje u cilju jačanja svoje zajednice, a riječ je o više generacijskih projekata koji imaju za cilj izgradnju ili kupovinu nekratnina u kojima će se novi naraštaji Bošnjaka okupljati u dobru, učeći o svojoj historiji, tradiciji i vjeri.

Islamska zajednica Bošnjaka u evropskim državama stub su organiziranja bošnjačke dijaspore, pa je razumljivo da upravo ona u različitim državama i gradovima nastoji izgraditi moderne i funkcionale objekte, koji će imati zadatak da svojim sadržajem podsjećaju na dobro poznate “Kuće znanja”, koje su krasile gradove poput Cordobe, Bagdada, Kaira ili Damaska. U jednom od najvećih gradova Njemačke, Minhenu, Bošnjaci su usmjereni na tri objekta koji će ostati u emanet mladim Bošnjakinjama i Bošnjacima.

Dobro organizirani džemati iz Minhena Ikre, Fedžr i Hidaje u procesu su kupovine ili izgradnje vlastitih prostorija, koji svojim izgledom podsjećaju na ozbiljne istraživačke centre. Kada je riječ o Minhenu, u ovom gradu osim bošnjačkih džemata egzistira i oko šezdesetak džemata muslimana iz svih dijelova svijeta, ali, nažalost, neki od njih su zbog pandemije virusa korona izuzetno pogođeni, što je u velikoj mjeri otežalo njihov rad, što nije slučaj sa gore navedena tri džemata koji uslijed pandemije realiziraju vizionarske poduhvate.

S druge strane, Bošnjaci grade i u Kasselu, a prije nešto više od godinu dana reprezentativan i izuzetno ozbiljan objekat svečano su otvorili u još jednom njemačkom gradu – Mainzu. Bošnjaci su dobili i objekat Muslimanskog centra u Ljubljani, dobitnika više nagrada za arhitekturu, projekti izgradnje aktivni su i u Belgiji, ali i Italiji, gdje najmlađa Islamska zajednica Bošnjaka u Evropi započinje projekat kupovine vlastitih džematskih prostorija u Veroni.

Ovim činom u Shakespearovom gradu bit će postavljeni temelji budućeg institucionalnog organiziranja Bošnjaka u Italiji. U glavnom gradu Austrije također se vodi aktivna kampanja Bošnjaka u cilju jačanja vlastite infrastrukture, a slične aktivnosti imamo i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zaista bi nam trebalo dosta stranica teksta da nabrojimo sve graditeljske poduhvate koje Bošnjaci iz dijaspore posredstvom svojim džemata u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka trenutno vode.

Ipak, i neki od ovih nabrojanih dovoljan su pokazatelj snage Bošnjaka i njihove vjerske zajednice koja gradi, a ne razgrađuje. Pozitivni primjeri vrijednog rada Bošnjaka u dijaspori trebaju dobiti više prostora, posebno u vremenu kada smo zatrpani negativnim informacijama, koje kontaminiraju naš javni prostor.

Okrenimo se pozitivnim primjerima koji nam ovog ramazana dolaze od naših sunarodnjaka izvan Bosne i Hercegovine, jer u njima, osim snage dijaspore, možemo spoznati i snagu džemata Islamske zajednice Bošnjaka, koja će biti izraženija sve u više u vremenu koje je pred nama.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o