Dova meleka za tebe

Dova meleka za tebe

Bismillah, ve-l-hamdu lillah, ve selamun ‘ala resulillah.

Cijenjena braćo i poštovane sestre.

Blago mu'minima. Nisu ni svjesni koliko su važni na svim nivoima stvorenih svjetova i koliko im se poklanja pažnje. Sigurno mnogo više nego je oni poklanjaju samima sebi. Njihova istinska vrijednost je u njihovom vjerovanju, njihovom imanu.

Zato, ako si iskreni vjernik, blago tebi. Imaš se rašta radovati i biti zadovoljan.

Vjernik vjeruje da ima Allah, dž.š. To je osnova svakog drugog kruga vjerovanja. I vjeruje da imaju meleki. Raznih imena i funkcija. O nekima si čuo o mnogima nisi.

Vjernik vjeruje da ima Veličanstveni Arš. Allah je Gospodar Prijestolja Veličanstvenog (وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ). Kur'an govori o melekima koji nose Arš i onima koji su oko njega. A ti? Ti si u dovama tih meleka. Ima li uzvišeniji nivo? Nema. A na njemu i tebe spominju. Kako je to neopisivo velika čast. Samo za nju vrijedi cijeli život iskazivati zahvalnost Milostivom Rabbu.

(يَا رَبِّ لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِي لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيمِ سُلْطَانِكَ) Ja Rabbi, Tebi hvala onoliko koliko dolikuje Uzvišenosti Tvoga Lica i veličanstvenosti Tvoje vlasti. Eto, ovo su jako lijepe riječi zahvale. Ima jedan hadis o tome:

Prenosi se od ‘Abdullaha b. Omera, r.a., da je njemu i  grupi  ashaba Allahov  Poslanik, s.a.v.s., jednom  pričao da je neki Allahov rob molio:(يَا رَبِّ لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِي لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيمِ سُلْطَانِكَ) “O  Gospodaru,  Tebi  pripada zahvala  onako  kako  samo Tebi dolikuje i Veličanstvenosti Tvoje Vlasti.” Dvojica meleka (pisara) su se namučili, jer nisu znali kako da to zapišu. Uspevši se nebu pitali su: „Gospodaru naš, Tvoj  rob je rekao nešto što mi ne znamo zapisati (vrijednost).“ Allah, dž.š., a On najbolje zna šta je Njegov rob rekao, upita ih: „Šta je rekao Moj rob?“ „Gospodaru,  zaista je  on  rekao: “O  Gospodaru, Tebi pripada zahvala onako kako samo Tebi dolikuje i Veličanstvenosti Tvoje Vlasti.” (يَا رَبِّ لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِي لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيمِ سُلْطَانِكَ) „Zapišite to onako kako je rekao Moj rob, sve dok Mi ne dođe, pa ću ga Ja za to nagraditi.“, reče Allah, dž.š.

Dakle, kada bismo čak i tim riječima, kojima ni meleki protuvrijednost u nagradi ne znaju, do zadnjeg svoga daha, Rabbu Milostivom zahvalu izricali to ne bi bilo dovoljno koliko vrijedi iman koji u svojim srcima nosimo, kao dar od Njega, i po kojem svoj svakodnevni život uređujemo. Hvala Allahu na lijepom imanu.

Cijenjena braćo i poštovane sestre.

Vratimo se sada melekima nosačima Arša i onima oko Arša. U suri Mu'min, 7-9. ajet, Uzvišeni Allah kaže:

ٱلَّذِينَ يَحْمِلُونَ ٱلْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِينَ آمَنُواْ رَبَّنَا وَسِعْتَ كُـلَّ شَيْءٍ رَّحْمَةً وَعِلْماً فَٱغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُواْ وَٱتَّبَعُواْ سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ ٱلْجَحِيمِ

Meleki koji drže Prijesto i oni koji su oko njega veličaju Gospodara svoga i zahvaljuju Mu i vjeruju u Nj i mole se da budu oprošteni grijesi vjernicima: “Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri! (El-Mu'min, 7)

Meleki koji drže Arš su onih osam meleka spomenutih u 17. ajetu sure Hākka. Meleki oko Arša su druga vrsta meleka, kerubini. Za njih kažu da su najbliži Allahu, dž.š., i uzvišeniji od ostalih meleka. Oni ne rade ništa drugo osim što tesbih čine Uzvišenog Allaha, hvaleći Ga. To je kao kada ti izgovaraš riječi: (سُبْحَانَ اللَّهِ ، وبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ). To je i tesbih – veličanje i hamd – zahvaljivanje u jednom. To je svega nekoliko za jezik lahkih riječi, na Mizan-Teraziji teških, a Milostivom dragih.

Kako je lijepo priključiti se tim Allahu bliskim melekima pa zajedno s njima veličati i hvaliti svoga Gospodara. A jedino On zaslužuje da Mu neizmjerno na blagodatima zahvaljujemo. Posebno na blagodati imana.

Osim što ti Allahu bliski meleki veličaju i hvale Allaha, dž.š., oni …i mole da budu oprošteni grijesi vjernicima… Čine to, kako kaže Kur'an, dovom: “Gospodaru naš, Ti sve obuhvaćaš milošću i znanjem; zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri! Ovo je dio dove tih meleka.Zatim Uzvišeni Allah spominje nastavak dove tih meleka za one koji vjeruju. Oni izgovaraju:

رَبَّنَا وَأَدْخِلْهُمْ جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدتَّهُمْ وَمَن صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ﴿٨﴾

Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao, i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo – one koji su bili dobri; Ti si, uistinu, silan i mudar. (El-Mu'min, 8)

Edenski vrtovi su „vrtovi vječnog boravka“. Pogledaj plodova vjerovanja u Allaha, plodova tvoga La ilahe illallah. Ukoliko je iman čvrst a dogodi ti se da pogriješiš, iskaži svoje iskreno kajanje, kako ti iman ne bi izgubio na kvalitetu, i budi svjestan da te meleki u najvišim visinama spominju i bave se tobom. Čine dovu za tebe jer vjeruješ u Allaha. Ovo je radost i utjeha našem prvaku Muhammed-pejgamberu onda, i njegovom ummetu koji podnosi poteškoće na Allahovom putu sve do Dana Sudnjega.

Primijetimo da u njihovoj dovi prvo mole da Uzvišeni od nas otkloni opasnost koja leži u neoproštenim grijesima, nuka nas na pokajanje koje nudi nadu u Allahov oprost i zaštitu od Vatre, pa onda mole za blagodat i radost Edenskih Vrtova.

Osim toga, a ovo je jako važno, njihova dova ne obuhvata samo mu'mine nego i cijele njihove porodice: …i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo – one koji su bili dobri; Spominju cijelo porodično stablo.Uslov je iman i put dobra.

Zatim Uzvišeni navodi i ostatak dove meleka za mu'mine:

وَقِهِمُ ٱلسَّيِّئَاتِ وَمَن تَقِ ٱلسَّيِّئَاتِ يَوْمَئِذٍ فَقَدْ رَحِمْتَهُ وَذَلِكَ هُوَ ٱلْفَوْزُ ٱلْعَظِيمُ

I zaštiti ih od ružnih djela, jer koga Ti toga dana zaštitiš od ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!”(El-Mu'min, 9)

Značenje je – Gospodaru, udalji od njih grijehe, sačuvaj ih grijeha. U smislu – udalji od njih kaznu zbog grijeha ili udalji od njih same grijehe. Suština milosti jeste da od tebe Allah udalji grijehe i ružna djela. Zato se kaže: …jer koga Ti toga dana zaštitiš od ružnih djela – Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti!”

Pitaj se, koji uspjeh je veći od toga da Allah od tebe odstrani grijehe i ne padneš u njih? Riječ uspjeh (fevz) ovdje znači spas. Opisan je sa veliki jer ti na Dinjaluku postižeš neki uspjeh, ali veliki uspjeh je tek na Ahiretu jer je vječan, trajan.

Cijenjena braćo i poštovane sestre.

Iman je darovani nam dragulj. Njegovu vrijednost vidimo i po sadržaju dove koju za nas, inšallah, uče meleki iz blizine Arša. Zato – čuvaj svoj iman. Nemoj mu vrijednost umanjivati bezazlenim grešakama koje praviš zbog mizernih izazova iz tvoje okoline. Čuvaj svoju ruku, svoju nogu, svoje oko i uho, svoj jezik, od svega što ti, kao vjerniku ne priliči. A najviše čuvaj svoje srce. Dragulj imana u njemu stanuje. I čuvaj svoju porodicu. Kako bi s njima bio i Tamo, gdje vrijeme ne prolazi, gdje briga i straha nema, gdje vlada mir, radost i zadovoljstvo. U Sjedištu Istine, kod Vladara Svemoćnoga (فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِندَ مَلِيكٍ مُّقْتَدِرٍ).

Ja Rabbi, tako Ti hurmeta dana petka i mjeseca zu-l-hidždžeta, pomozi nam da ostanemo u dovama tebi bliskih meleka.

Snage nam daruj da se grijeha sačuvamo.

Udalji od nas sve izazove na koje nismo spremni valjano odgovoriti. Ukloni ispred nas put zla i grijeha što Vatri vodi,

a otvori nam put imana i dobra što Bašči Tvoga zadovoljstva vodi.

Nas i naše najmilije.

Amin.


Hatib dr. Sead-ef. Seljubac
Petak 30.7.2021. god.
Džamija Behram-begove medrese