Kome se bračni drugovi mogu obratiti u Islamskoj zajednici

Elvedin Subašić, preporod.com

Kome se bračni drugovi mogu obratiti u Islamskoj zajednici

U Odjel za brak i porodicu Rijaseta stižu upiti bračnih drugova, ili jednog od bračnih drugova, kome da se obrate da ih posavjetuje vezano za probleme u braku

Formiranjem Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu, te sličnih odjela u medžlisima i džematima nastoji se posebna pažnja posvetiti instituciji braka i porodice. U tom kontekstu se organiziraju seminari i savjetovališta za džematlije, a sami koordinatori ovih odjela nastoje u okviru svojih kompetencija promovirati osnivanje braka.

S druge strane, koordinatori ovih odjela u nekim slučajevima nastoje pružiti podršku ili biti dodatna adresa osobama koje su izložene određenim problemima u braku, iako se opravdano može postaviti pitanje koliko se time uopšte mogu ozbiljno baviti ili koliko medžlisi trebaju, pored već postojećih javnih ustanova, imati u fokusu bračno savjetovalište. Ako bi se trebali baviti onda je pitanje da li bi prilikom šeriatskog vjenčanja imami trebali skrenuti pažnju mladencima da u slučaju eventualnih nesporazuma imaju na umu mogućnost konsultacije s odjelom za brak i porodicu u medžlisu ili džematu.

Obratiti pažnju mladencima

“Tokom svečanog čina sklapanja šeriatskog braka govor o eventualnim problemima među budućim supružnicima ne treba biti naglašen, jer nije umjesno niti ‘praktično’. Ipak, imam matičar uputi savjet mladencima, shodno kur'anskim preporukama, da ukoliko dođe do nerazumijevanja i neslaganja među njima da imaju obavezu prevazilaženja tih nesporazuma, da pokušaju probleme riješiti razgovorom i  kompromisom kako bi sačuvali brak. Dakle, da se mladencima na suptilan način pošalje poruka o značaju očuvanja bračne zajednice i prevladavanja problema u braku. Imam matičar bi trebao napomenuti mladencima da im savjetima mogu pomoći članovi njihovih porodica, dvojica predstavnika, jedan s muževe, a drugi sa ženine strane, kao pregovarači-pomiritelji, zatim prijatelji, kao i imam koji ih je vjenčao ili imam iz njihovog džemata ili muallima, koordinatorica za brak i porodicu pri medžlisu“, kazala je šef Odjela za brak i porodicu u Rijasetu dr. Safija Malkić.

Prva adresa je medžlis

Prema njenim riječima u posljednje vrijeme skoro svakodnevno u Odjel za brak i porodicu stižu upiti bračnih drugova, ili jednog od bračnih drugova, kome da se obrate da ih posavjetuje vezano za probleme u braku. “Upućujemo ih na razgovor s imamom ili koordinatoricom u medžlisu kojem pripadaju po mjestu stanovanja. Nekad žele razgovor i s imamom i s koordinatoricom, nekad samo s imamom matičarom, a nerijetko žene traže isključivo razgovor s koordinatoricom. Prema našim informacijama medžlisi udovoljavaju ovim zahtjevima koliko su u mogućnosti. Međutim, imali smo nekoliko puta insistiranje da bračni drugovi dođu na razgovor u Odjel za brak i porodicu, nakon što su obavili razgovor u medžlisu i takvim izuzetnim zahtjevima smo udovoljili kako bismo na taj način bili na usluzi našim džematlijama. Naravno, ostaje pravilo da se i džematlije i bračni drugovi za vjerske usluge, pitanja ili savjete obraćaju u matični medžlis“, pojasnila je Malkić.

“Ostaje pravilo da se i džematlije i bračni drugovi za vjerske usluge, pitanja ili savjete obraćaju u matični medžlis. Upućujemo ih na razgovor sa imamom ili koordinatoricom u medžlisu kojem pripadaju po mjestu stanovanja.“

Savjet ili profesionalna pomoć

Naravno, biti medijator ispred Islamske zajednice parovima koji imaju nesuglasica u braku znači prvenstveno razgovarati s njima kroz vizuru vjere i savjeta, onako kako su nekadašnji imami “mirili“ bračne drugove i spašavali brakove. Jedan od najpoznatijih imama, o čemu smo nekada ranije pisali, koji je ako ne spasio onda pomogao brojnim bračnim parovima da prevaziđu nesuglasice bio je hafiz mr. Sulejman Bugari. “Dok je bio uposlenik Medžlisa hafiz Bugari imao je posebnu kancelariju koja je bila namijenjena za svojevrsno bračno savjetovalište. Nakon njegovog odlaska nemamo namjenski osobu za te stvari, ali ukoliko neko dođe po tom pitanju u Medžlis pojasne mu se stvari koje ga zanimaju vezano za tu tematiku i nastoji mu se pomoći“, kazao je Elvedin Klisura iz Medžlisa Sarajevo. Hafiz Bugari je sada uposlenik Islamske zajednice u Crnoj Gori. 

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Mostar Dine ef. Maksumića imami su ti koji nastoje pomoći osobama koje zatraže pomoć po ovom pitanju. “Ne postoji takva služba. Kao i u mnogo čemu, tako i u ovoj temi imami u džematima su ti koji pokušavaju spasiti brak, pomiriti, iznaći najbolje rješenje. Prije dvije godine je posredstvom koordinatorice za brak i porodicu spašen brak koji je bio pred razvodom. U džematima je rijetko evidentirano obraćanje imamu po ovom pitanju“, kazao je Maksumić. Upravo i učestalost ovih slučajeva može poslužiti u analizi da li se imami trebaju uopšte ovime baviti ili koordinatori odjela za brak i porodicu, zapravo koordinatorice s obzirom da je većinom riječ o muallimama. 

Posljednje dvije-tri godine u IZ je otvorena tema pokretanja savjetovališta za brak i porodicu, odnosno kancelarije pri medžlisima, gdje bi se mladi, mladići i djevojke, budući mladenci, supružnici, roditelji, mogli konsultirati sa stručnim osobama vezano za pitanja iz domena braka i porodice. Prema riječima Safije Malkić Odjel za brak i porodicu radi na osmišljavanju pilot projekta kancelarije, koji bi kasnije bio savjetovalište za brak i porodicu pri medžlisima, kao i organizaciju programa, seminara i savjetovanja kroz koje bi se doeducirali imami matičari i koordinatorice za brak i porodicu za budući rad u ovim kancelarijama, odnosno savjetovalištima. “Važno je napomenuti da ova savjetovališta nisu zamišljena niti pretendiraju za pružanjem psiholoških ili psihoterapijskih usluga nego će se u ovim savjetovalištima zainteresiranim strankama pružati osnovna savjetodavna usluga i pomoć vezano za pitanja iz domena šeriatskog braka i obaveza te dužnosti članova muslimanske porodice. Ovo je proces koji zahtijeva vremena, pa i sredstava, ali, shodno planu rada Odjela za brak i porodicu, idemo korak po korak do cilja, uz Božiju pomoć i pomoć svih organizacionih jedinica Islamske zajednice i njezinih uposlenika, kao i izuzetnu podršku, što želim da istaknem, prijatelja Odjela za brak i porodicu, stručnjaka iz različitih oblasti, naših alima, teologa, pedagoga, psihologa, kao i nevladinih organizacija koji rade za dobrobit bosanskohercegovačke porodice“, kazala je Malkić.

Dok se ne formiraju kancelarije ili savjetovališta trebalo bi učiniti maksimalan napor da se prilikom vjenčanja uz vjenčani list i Kur'an mladencima pokloni letak o osnovnim informacijama o islamskom braku i uputama za komunikaciju s matičnim medžlisom, te istakne isti sadržaj na web-stranicama medžlisa.