Kur'anske smjernice za sretan život – II dio

HATIB: Asmir-ef. Bekrić

Kur'anske smjernice za sretan život – II dio

Poštovana braćo, cijenjeni vjernici, na prošloj hutbi smo spomenuli tri kur'anske smjernice za čuvanje od nesreće i propasti. Naveli smo, da osoba koja je dobročinitelj prema svojoj majci posebno, ali roditeljima općenito neće i ne može biti nesretna. Onaj koji se sa Kur'anom druži neće nesretan ostati, jer  Kur'an nije objavljen kako bi teškoća bio, nego olakšanje i uputa pravovjernima. Onaj koji od Gospodara Plemenitog kroz dove traži sreću i zaštitu, takav sigurno nesretan neće biti.

Spomenut ćemo u ovoj hutbi još dvije kur'anske smejrnice kako da se sačuvamo nesreće, tuge i propasti.

  1. Slijeđenje Upute

Uzvišeni Gospodar je rekao:

فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلا يَضِلُّ وَلا يَشْقَ

 „Ko bude slijedio uputu Moju neće zalutati i neće nesretan biti.“ (Ta Ha, 123.)

Nema za čovjeka boljeg, prosperitetnijeg i sretnijeg puta od sirtaul-mustekima, pravog i ispravnog puta. Onog puta na kojem nastoji uvijek pokoran Gospodaru biti, a ljudima dobro činiti. Zbog toga ko Allahove propise bude poštivao, čuvao granice koju su mu dozvoljene, klonio se harama i sumnjivih stvari, pa taj sigurno zalutati neće niti će nesretan biti.

Poslanik, alejhiselam, je rekao:

إِنِّي قَدْ تَرَكْتُ فِيكُمْ شَيْئَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا بَعْدَهُمَا : كِتَابَ اللَّهِ وَسُنَّتِي

Ostavio sam vam dvije stvari, nećete zalutati ako ih se budete pridržavali: to su Allahova Knjiga i moj sunnet.“ (Hakim, Mustadrek)

Onaj Kur'an, koji se u našim kućama nalazi, njega što više učimo, čitajmo prijevode njegovog značenja, a njegove smjernice sprovedimo u našim životima. Ne možeš nesretan biti, a slijediš Uputu, niti možeš sreću naći ukoliko si daleko od vjere i upute.

Čovjek ne može imati pravilan životni stil ako nema mjere u životu, a najbolja mjera je vjera, najbolji orjentir za čovjeka je upravo slijeđenje Upute i čuvanje granica dozvoljenog, a klonjenje zabranjenog.

  1. Bogobojaznost

Uzvišeni Gospodar je rekao:

وَيَتَجَنَّبُهَا الْأَشْقَى  (10) سَيَذَّكَّرُ مَن يَخْشَىٰ

Opomenut će se onaj koji se Allaha boji, a opomenu će izbjegavati nesretnik.“ (El-A'la, 10-11)

Nesretna osoba je ona osoba koja nije spoznala svoga Gospodara, jer nema veće sreće nego imati svijest o Onome koji nas je stvorio i kome ćemo se vratiti.

Riječ et-takva – bogobojaznost ili pobožnost je izvedena  od osnova arapske riječi veka – vikajetun,  a znači ono čime se čovjek štiti i čuva.  Pa tako bogobojaznost čovjeka štiti i čuva od raznih anomalija poput: griješenja, nekontrolisanja, ali čuva i od Allahove srdžbe i, da nas Allah sačuva, kazne.

Ukoliko budemo bogobojazni bili ne samo da nećemo biti nesretni, nego će nam brojni životni putevi biti olakšani i pristupačni. Allah, džellešanuhu, je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا

„O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti.” (El-Enfal, 29.)

Bogobajazna osoba ima orjentir da razlikuje dobro od zla, pa kako da bude nesretna?!

U vremenu kada smo pred brojnim izazovima, nedaćama, nesigurnostima, poslušajmo također sljedeće ajete:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا (2) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

„A onome ko se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbiće ga odakle se i ne nada.“ (Et-Talak, 2-3)

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْرًا

„A onome ko se Allaha boji, On će sve ono što mu treba dostupnim učiniti.” (Et-Talak, 4.)

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi da mu je Allahov Poslanik, alejhi selam, opručio:

أُوصِيكَ بِتَقْوَى اللهِ فِي سِرِّ أَمْرِكَ وَعَلَانِيَتِهِ

„Oporučujem ti bogobojaznost u tajnosti i javnosti!“  (Ahmed, Musned, br. 2173)

Dakle, uz bogobojaznost sve su manje šanse za tugu i nesreću,  a sve veće su prilike za sreću i blagostanje.

Čuvajmo i vodimo računa o sebi, svom ponašanju, pa ćemo mi biti uzrok nečije sreće, te možda i otklanjanja nesreće i muke.

Svojim ponašanjem budimo primjer drugima, jer vjernik mnogo više kaže svojim djelom, nego riječima. A sreća je upravo u tome da drugim ljudima želimo i činimo dobro, pa nam se još bolje vrati.

Mnoge stvari nas vode dobru, kao što i mnoge stvari nas vode zlu. Sigurno onaj koji čini dobro svojim roditeljima, koji se druži sa Kur'anom, u svom životu primjenjuje kur'anske smjernice, Allahu se dovama iskreno obraća, slijedi pravi put neće biti nesretan, niti izgubljen, navedene stvari će ga uz Allahovu pomoć čuvati nesreće, tuge i propasti. Neka nas Allah sačuva nesreće na oba svijeta, a učini nas sretnim i Njemu iskrenih robova – amin!