Kurban-bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa Brčko

Kurban-bajramska hutba Glavnog imama Medžlisa Brčko

KURBAN BAJRAM – BRČKO (Bijela džamija, 21. 08. 2018. godine

(BAJRAMSKA HUTBA)

Draga  braćo!

          Danas je prvi dan Kurban bajrama. Danas su naša srca sjedinjena u radosti sa rijekama muslimana koji su sa svojih „izvora“ otplovili svome „ušću“, koji su sa raznih meridijana ove Planete, otputovali u njeno središte, u Meku, na hadžiluk.

Danas njihova srca uzavrelo trepću, u želji da, posjetom svetim hadžskim mjestima, očiste svoje duše i približe se svome Gospodaru.

Mi koji smo ostali ovdje, bar u mislima, bar duhovnim nitima, trebamo se pokušati sjediniti s njima, nadajući se, da će se oni u svojim dovama i nas sjetiti, i da će im Allah, dž. š., ukabuliti njihove dove.

Međutim, iako smo ovdje, mi nismo ostavljeni bez mogućnosti da činimo dobra djela, da izvršimo neke druge bajramske ibadete i dužnosti i tako se pokušamo približiti našem Gospodaru. Muhammed, a.s., je u jednom  hadisu rekao, da musliman, u danima ovog Bajrama, ne može uraditi nijedan, Bogu draži posao, od prinošenja žrtve kurbana, osim da održava dobre i korektne rodbinske veze.

Sa ovim braćo, naš Poslanik, naš učitelj u vjeri, nije htio i nije nijednom riječju, umanjio vrijednost izvršavanja obreda kurbana, nego je upravo istakao veliku važnost, i kurbana, ali i čuvanja i njegovanja dobrih međuljudskoh odnosa, posebno među rodbinom.

Stoga, naši bajramski dani trebaju, pored ostalih ibadeta i dobročinstava, biti posebno u znaku izvršavanja obreda kurbana i popravljanja i jačanja naših međuljudskh i međurodbinskih veza.

Kurban ima svoju, prije svega duhovnu, ibadetsku dimenziju, ali je ovo obred koji nesporno ima i onu socijalno-humanitarnu dimenziju. Stoga, nakon našeg nijjeta da ovu dužnost izvršavamo isključivo u ime našeg Gospodara, želeći Njegovu naklonost i nagradu, slijedeće što nam se nameće kao prioritet, jeste ispunjenje one druge važne dimenzije kurbana.

Zbog toga danas, kada izvršite obred kurbana, ne zaboravite da udijelite jedan dio, odnosno, veći dio onima kojima će naš kurban biti radost, a to su prije svega siromašni i nezbrinuti. I ovog puta to možemo postići, jednim dijelom, i kroz ovu humanitarnu akciju koju vodi IZ-a, i o kojoj je bilo govora ranije.

Također danas, ili u narednim danima, ne zaboravite posjetiti rodbinu, prijatelje, komšije. Ne zaboravite posjetiti mezare svojih umrlih, ako to već niste učinili ranije. Proučite im ono što znate. Bar Fatihu.

Bajram je i prilika da širom otvorimo ne samo vrata naših kuća, nego i vrata naših srca, svakom dobronamjernom čovjeku, da jačamo duh njegovanja dobrih međukomšijskih odnosa, duh prijateljstva i ljubavi.

Oba naša Bajrama imaju snažno izraženu društvenu dimenziju, u funkciji su zbližavanja ljudi, relaksiranja i unapređenja međuljudskih odnosa; a ovaj Bajram ima jasno izraženu i socijalnu dimenziju, koju smo malo prije istakli i koja se ogleda  kroz darivanje kurbana siromašnim i nezbrinutim.

Braćo u vjeri, sada kad se vratite svojim kućama, nastojte obradovati svoje najmilije. Vaš osmijeh na licu i topla riječ za njih će biti najdraži poklon. Nastojmo, u danima Bajrama, među našim komšijama, prijateljima i rodbinom, posjetiti one koji su bolesni, usamljeni ili na neki drugi način onemogućeni da osjete puninu bajramske radosti.

U želji da bajramska radost ispuni sve naše kuće i avlije, ja vam draga braćo, želim sretne i ugodne bajramske dane uz molbu Allahu, dž. š., da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoložrnju i porodičnoj sreći.

– BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN –