Muftija Dizdarević: Izlazak na izbore je naše pravo i naša obaveza

Muftija Dizdarević: Izlazak na izbore je naše pravo i naša obaveza

Dva dana pred lokalne izbore u Bosni i Hercegovini muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević pripemio je hutbu u kojoj je vjernike pozvao da iskoriste svoje pravo i ispune obavezu kao građanke i građani ove države.

Hutba je pročitana danas na džuma-namazu u džamijama u muftijstvu zeničkom.

Sadržaj hutbe prenosimo u cjelosti:

Poštovana braćo i sestre, dragi građani muftiluka zeničkog,

U nedjelju su lokalni izbori za gradonačelnike, načelnike, gradska i općinska vijeća u Bosni i Hercegovini. Važan je to dan za našu domovinu, jer se tako potvrđujemo kao zrela politička zajednica i svjedočimo važnost demokratskih procesa u našoj domovini. Izbori su jedini dan u četiri godine kada vlast strahuje od naroda i od njegove odluke, što je dobra prilika za korekciju vlasti i njihovog ponašanja. Uzaludno je boriti se na društvenim mrežama i kritikovati na svakodnevnim kahvama ako nismo iskoristili priliku da svoj stav iskažemo na izborima.

Stoga bih želio kao vjerski poglavar muftijstva da Vas pozovem na izbore kako biste iskoristili svoje pravo i ispunili svoju obavezu kao građanke i građani ove države.

Kur'an kaže: „Allah vam zapovjeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite“. Ovaj ajet jasno naglašava i obavezuje nas na dvije stvari. Prva je da odgovornost imenovanja vlasti pripada zajednici u cjelini, jer to nije pravo samo uske grupe pojedinaca. I druga naredba je da za svoje predvodnike biramo one koji najbolje mogu predstavljati naše vrijednosti i braniti naše interese kao zajednice u cjelini.

Mi vjerujemo da u svim strankama ima dobrih i kvalitetnih pojedinaca koji zaslužuju da ih se podrži. Upravo zbog toga, upoznajte se sa političkim programima koji vam se nude na izborima. Dobro slušajte i pamtite šta vam govore političari u kampanji kako ne bismo dozvolili da nas iz iste rupe zmija dva puta ujede. Tražite i analizirajte njihove izborne programe, jer je politički program ugovor između izabrane vlasti i naroda. Naše je pravo da im damo vlast, a njihova obaveza da realiziraju programe koje su predstavili. Kada to uradite zaokružite na listićima koga želite i pouzdajte se u Allaha, dž. š., i njegovu mudrost.

Sa izborima je slično kao sa ženidbom – dok tražiš djevojku, dobro otvori oči i uši, a kada izabereš, zatvori i oči i uši, jer valja ti živjeti sa vlastitim izborom. Zato, pametno birajte, jer džaba je poslije izbora pametan biti. Narod veli da naknadna pamet nije pamet, nego porez na neznanje.

Očekujemo da integritet izbora ne bude narušen raznim prevarama i političkim podvalama što obesmišljava proces izbora. Neka se vjernici sjete da je Poslanik, a. s., rekao: „Ko nas vara nije od nas“.

Uvažavajući gore rečeno, još jednom pozivam sve vas da iskoristite svoje glasačko pravo, da glasate za one za koje vjerujete da mogu najbolje koristiti našoj zajednici u cjelini i nama lično. Mada uvijek treba imati na umu da su kolektivni interesi ispred ličnih i personalnih.

Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje vaših najdražih u vrijeme pošasti pandemije. Nošenjem maski mi ne pokazujemo strah za sebe, nego više odgovornost za druge, slabije od nas. Kao neko ko je preležao Koronu, podsjećam vas da je opasnost realna i krajnje ozbiljna.

Na kraju, molim Allaha, Koji uzvisuje i ponizuje, Koji uzima i daje vlast da izaberemo najbolje od nas, jer samo zajednica koju predvode najbolji može imati budućnost. Vjerujemo da je to emanet i naših bosanskih šehida.

Hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički

27. Rebiu-l-evvel, 1442. h. g. / 13. novembar 2020. godine

(Preporod.info)