Nepristojne rasprave

Piše: Sanadin Voloder

Nepristojne rasprave

Komunikacija je osnovna ljudska potreba i vrijednost koja je, nažalost, narušena, i često zloupotrebljena zbog savremene tehnološke instrumentalizacije i dehumanizacije.

Razmjena različitih mišljenja i argumenata sa plemenitim ciljevima je također ljudska potreba. Međutim, kada komunikacija iz dijaloga pređe u monolog, iz konstruktivne rasprave u vrijeđanje, optuživanje i prozivanje bez argumenata, tada je obaveza prekinuti takvu komunikaciju.

To se posebno odnosi na rasprave o osnovnim ljudskim pravima, odnosno, u ovom našem slučaju, o nadležnostima Islamske zajednice.

Nažalost, rasprave među Bošnjacima vjernicima možemo godinama pratiti kroz Takvim, odnosno bitne datume i periode u godini. Teme i povodi se ponavljaju, a “nositelji” povremeno mijenjaju. Povremeno u te rasprave se uključe ljudi od pera i ilma koji često naglašavajući lično pokazuju ili da ne razumiju temu ili djeluju krajnje destruktivno. Ima i onih dežurnih kritičara koji svoju “veličinu” grade na veličini institucije koju kritikuju.

Hutba reis-ul-uleme Huseina Kavazovića pod nazivom “Rušenje konsenzusa muslimana je veliki grijeh” održana 21. maja 2021. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu može i treba da bude “tačka na i” svim raspravama o nadležnostima Islamske zajednice i temeljnim pitanjima organizacije života muslimana u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Reis Kavazović je tom prilikom upozorio i osudio brojne napade, uvrede i nasrtaje na Islamsku zajednicu koji dolaze od uglavnom alternativnih grupa, novinara i intelektualaca, koji najčešće nisu članovi Islamske zajednice.

– Tu raspravu naročito pokušavaju nametnuti u javnom prostoru pojedine sektaške grupe, paradžemati, ali i pojedini novinari i intelektualci, dajući sebi pravo da smatraju da o tome sve znaju i da to svoje znanje treba da objave svijetu. Posebno je neprihvatljivo kada se učeni ljudi, u svojim javnim istupima, ne drže činjenica koje su utvrđene i priznate – poručio je reisu-l-ulema.

Ovo je jasna poruka svima koji su se na različite načine uključili u diskusije o zekatu, odnosno nadležnostima Islamske zajednice koje svoj pojačani intezitet ima upravo u ramazanu. Ranijih godina su to bile rasprave o vaktiji, o načinu određivanja početka ramazana, kurbani i slične teme, što je Islamska zajednica institucionalno davno riješila, a površnih i neupućenih novinara i intelektualaca će uvijek biti.

Međutim, zabrinjava pojava da jedan od istaknutih Đozinih učenika kritikuje instituciju zekata koja je imala presudnu ulogu u očuvanju zajednice u bivšem sistemu, najviše zahvaljujući vizionarstvu rahmetli Huseina Đoze. Sva ova dešavanja traže jačanje pozitivnih trendova predstavljanja društveno-odgovornog djelovanja Islamske zajednice u javnosti, jer živimo u vremenu kad vijest može “kreirati” svaki korisnik bilo koje društvene mreže.

I dalje postoje pojedinci koji svoje djelovanje temelje na napadima na Islamsku zajednicu, krijući se iza slobode govora, interesa javnosti ili brige za Zajednicu. Naravno, postoje propusti i zloupotrebe u svim organizacijama i institucijama, i nemoguće je da propusta nema i u našoj Islamskoj zajednici.

Ali, bitno je da budu otkriveni, sankcionisani i da se povedu potrebne aktivnosti na unapređenju svih procesa koji će doprinijeti ukupnom boljitku Islamske zajednice.

Ove rasprave nas podsjećaju na popisnu 2013. godinu kada smo svjedočili izuzetno agresivnoj medijskoj kampanji usmjerenoj na komadanje Bošnjaka. Međutim, rezultati popisa stanovništva su jasno pokazali da oni koji su glasniji, nisu i brojniji.

Naprotiv, oni koji su glasniji su ustvari malobrojniji, jer oni kroz agresivan pristup pokušavaju nadomjestiti svoju malobrojnost i manjak uticaja.

Tih mjeseci pred popis stanovništva 2013. godine pojedini portali su imali online ankete čiji rezultati su bili zastrašujući, ali dobri poznavaoci društvenih procesa su jednostavno uvidjeli da se većina “Ostalih” okupila upravo na tim anketama, a da je taj broj u ukupnom stanovništvu minoran.

Naravno, Bošnjaci su nacionalno sazreli, a sa druge strane ataci pokreću pozitivni bosanski inat koji, kad je u pitanju popis stanovništva, ali i zekat, daju odlične rezultate, jer, kako se povećavaju napadi na Islamsku zajednicu, tako se iz godine u godinu povećava iznos sakupljenog zekata.

Moram istaknuti i pohvaliti i agilnost Ureda za zekat, Media centra, Vakufske direkcije i drugih institucija Islamske zajednice u promociji zekata, odnosno predstavljanju društvenog uticaja institucije zekata i svih drugih humanitarnih, edukativnih, socijalnih projekata Zajednice.

Isto tako su agilni i Bošnjaci u domovinskim zemljama, koji već mjesecima provode aktivnosti uoči nacionalnih popisa.

Unatoč pritiscima, osjeća se veliki pomak od rasprava o pravu na ime i zasebnost Bošnjaka prema ukazivanju logične i pravne veze između deklarisanja na popisu i ostvarivanja građanskih prava u svakodnevnici.

Rezultati popisa će, zasigurno, pokazati da su Bošnjaci danas svjesni svoje pozicije i da će prozrijeti svaki napad na njihov nacionalni, kulturni i vjerski identitet.

Mnogo puta su to dokazli, i opet će, bez obzira na mišljenja zavisnih, nezaivisnih i inih drugih intelektualaca i grupa koji kao pokušavaju kreirati javno mnijenje nebulozama koje plasiraju putem društvnih mreža.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.