Porodične vrijednosti su temeljne vrijednosti islama

Porodične vrijednosti su temeljne vrijednosti islama

Poznata definicija porodice kaže da je to osnovna ćelija društva. Međutim, kao mnogo šta drugo, i porodica je došla pod udar današnjeg društva.

Naši sagovornici kažu da je ona prirodna, Bogom data institucija u kojoj čovjek treba da ima sve što ga čini ljudskim bićem, od egzistencije, preko odgoja, edukacije i zaštite, sve do izgradnje zrele, usmjerene i vjerski opredjeljene osobe. Ona je jedan od najvažnijih faktora za izgradnju ličnosti i identiteta.

– Tema porodice i porodičnih vrijednosti spada u najaktuelnije teme modernoga doba. Najveće vrijednosti začete su i očuvane upravo u brojnim i tradicionalnim porodicama. Značaj porodice posebno se očituje u današnjem vremenu kada je proces modernizacije i individualizacije doveo do otuđenja među ljudima. Globalizacija svakodnevno potire i urušava granice među kulturama, običajima i vrijednostima po kojima su bili prepoznavani svi narodi – kaže za Preporod.info Merzija Kasumović, odgajateljica u Behram-begovoj medresi u Tuzli i voditeljica projekta ove medrese “Dani porodičnih vrijednosti”.

Gledano sa aspekta islamskog učenja, ističe Kasumović, porodica spada u temeljne vrijednosti kao što su život, vjera, čast i  imetak. Kur'an podsjeća da čuvamo svoje porodice od vatre, da odgajamo djecu, da poštujemo roditelje, pazimo njihove prijatelje i rodbinu. Da, poštujući preporuke iz hadisa, stalno širimo krug porodičnih i prijateljskih veza.

– Porodica bi trebala da bude sigurno utočište svakom pojedincu. Mjesto gdje se osjeća sigurnim, voljenim i neophodnim članom. Porodica bi trebala predstavljati zajednicu u kojoj svi njeni članovi znaju da mogu računati na međusobnu pomoć i podršku u svim teškim situacijama, ali i u radosti, jer je i radost veća uz bliske osobe. Lijepi adeti se s koljena na koljeno prenose, a lijepo ponašanje, odnos prema svakom članu porodice, uči se iz prve ruke. Islamski odgoj i život, usklađen prema sunnetu, uči nas kako da se odnosimo prema svakom članu svoje porodice ali i prema rodbini, komšijama i prijateljima. Načini poštovanja svih ovih krugova koji se šire oko osnovne porodične jezgre u Kur'anu i u praksi našeg Poslanika, a.s., pojašnjeni su do najsitnijih detalja. Roditeljima ne reci ni uh, ako starost dočekaju kod tebe (Kur'an), poštuj one koji su osijedili u islamu, pomiluj jetima ako hoćeš da ti srce omekša, posjećuj i poštuj prijatelje svojih roditelja  i nakon njihove smrti… Sve ovo su mudrosti življenja koje se najlakše usvajaju u porodici – govori Kasumović.

Program posvećen porodici

Već četrnaest godina Behram-begova medresa, u cilju postizanja maksimalnog udjela u očuvanju i unapređenju porodičnih vrijednosti, realizira manifestaciju pod nazivom Dani porodičnih vrijednosti. Nažalost, u posljednje dvije godine radi pandemije nije održavana, jer, kako kaže Kasumović, nikakva online prezentacija ne može zamijeniti tradicionalno okupljanje.

– Program je posvećen majkama učenika, kao prvim i najvažnijim ličnostima u odrastanju djece. Dobrodošli su i svi drugi članovi porodice i rodbine. Obrađuje detaljno velike porodične vrijednosti kojima, ponekad ne pridajemo značaj, kao što su sofra, rodbina, rođenje djeteta, mubarek noći, pažnja prema majci, ocu, komšiluku, učenju, domovini. Učenici osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona uključeni su u ovu manifestaciju literarnim konkursima na temu porodice. Učenici Behram-begove medrese, također učestvuju u literarnom konkursu, ali i izradi panoa, izlažu svoje kaligrafske i likovne radove. Na završnoj akademiji pokazuju mnogo naučenih mudrosti iz života, iz vjere. Uče Kur'an, ilahije i kaside, govore hadise i poeziju, glume – kaže Kasumović.

Roditelji rado gledaju postignuća svoje djece, a Medresa šalje povratnu informaciju o suštini odgoja i obrazovanja u ovoj ustanovi. Godinama je manifestacija izrastala tako da danas predstavlja jednu od najznačajnijih u toku godine, a radi velikog interesovanja roditelja i rodbine održava se u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Svake godine istaknuta je jedna porodična vrijednost i predstavlja se na zanimljiv način, da bi bila zapamćena i usvojena.

Odjel za brak i porodicu

Da su vrijednosti porodice pod udarom slaže se i Hasiba Saračević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu tuzlanskom. Atak na sve što je sveto, a posebno porodicu je nemilosrdan, direktan i surov.

– Nametanje “slobode” za mlade, a ista nosi vanbračni život, opijanja, vanbračnu djecu, brojne abortuse – prekide trudnoća, kontinuirano nametanje istospolnih odnosa i brakova kao općeprihvatljivih i osuda svakog ko ih osudi, širenje trenda nabavke životinja u kućama kao alternative djeci ili uopće ljudskom društvu, odgađanje sklapanja braka te uopće negativan stav prema bračnoj zajednici i brojne druge devijacije su uveliko opasnost sa kojom se moramo suočiti i djelovati pravovremeno na zaštiti porodice i njenih kvaliteta – kaže Saračević.

Svijest o važnosti porodice dovela je do formiranja odjela za brak i porodicu unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čiji dijapazon djelovanja je veoma širok i zahvata sva životna područja.

– Fokus djelovanja je ljudska duša, njeno oplemenjivanje i vraćanje istinskim vrijednostima i čuvanju reda na zemlji, poimanje ljubavi kao Allahovog dara te zahvalnosti na blagodatima – govori Saračević.

Od svog osnivanja pri Islamskoj zajednici u BiH od 2015. godine, ovaj odjel je iznjedrio brojne projekte, a u 2020. godini pokrenuta su savjetovališta za brak i porodicu u Tuzli, Brčkom, Živinicama i Lukavcu  s ciljem pružanja savjeta i pomoći mladima i bračnim parovima.

Snaga porodice, ekonomsko osnaživanje žena, odgovorno roditeljstvo, podrška porodici, samo su neki od projekata koje je realizirao Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog.

– Važno je govoriti o svim porodičnim vrijednostima, ali na način da nas čuju oni kojima se obraćamo. Kako da postane njihov izbor i vrijednost ono što mi želimo poručiti, to je danas mnogo veći problem i pitanje. Važno je biti blizak ljudima, a posebno porodici i rodbini, posjećivati se međusobno, dijeliti radosti i biti podrška u teškim stanjima – poručuju naše sagovornice.

(Alem Dedić/Preporod.info)