Zašto sura Kehf petkom ?

Zašto sura Kehf petkom ?

Dali ste se ikada zapitali zašto bas sura Kehf da se uči svaki petak?

Ova sura ima 4 priče

1. Stanovnici pećine: Priča o momcima koji su živili među nevjerničkim narodom pa su odlučili da učine hidžru radi Allaha, pa ih Allah iz Svoje milosti skloni u pećinu gdje su zaspali pa kad su se probudili zatekli su čitav grad vjernika.

POUKA:ISKUŠENJE U VJERI

2.Priča o covjeku kome je Allah dao vrt koji je davao mnogo plodova, a on nije zahvaljivao i oholio se, pa je Allah uništio njegov imetak.

POUKA: ISKUŠENJE U IMANJU

3.Musa i Hidr

Kada je Musa a.s. upitan ko ima najviše znanja on je rekao:” Ja sam najmudriji..”Pa ga je Allah uputio na čovjeka koji ga podučio da „loše stvari” koje se dešavaju nose sa sobom Božansku mudrost koja nama nije poznata.

POUKA: ISKUŠENJE U ZNANJU

4. Zulkarnejn

Priča o kralju koji je pomogao narodu koji je bio uznemiravan Jedžudža i Medžudža tako sto je napravio između njih pregradu.

POUKA:ISKUŠENJE U MOĆI

Kakva je poveznica izmedju ovih priča i Dedžala?

1. tražit će od ljudi da obozavaju njega umjesto Allaha (iskušenje u vjeri)

2.Kontroliraše kišu i ljude će dovodit u iskušenje svojim bogatstvom (iskušenje u imanju)

3.Iskušavaće ljude “znanjem” i vijestima koje će im kazivati (iskušenje u znanju)

4.Kontroliraće velike dijelove Zemlje (iskušenje u moći)

Kako izdržati ova iskušenja?

1. Naći dobro društvo. Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i navečer u želji da naklonost Njegovu zasluže, i ne skidaj očiju svojih s njih iz želje za sjajem u životu na ovome svijetu, i ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim prema Nama ostavili, koji strast svoju slijedi i čiji su postupci daleko od razboritosti (28)

2. (Poznavanje stvarnosti ovog svijeta) Navedi im kao primjer da je život na ovome svijetu kao bilje, koje i poslije natapanja vodom, koju Mi s neba spuštamo, ipak postane suho, i vjetrovi ga raznesu. A Allah sve može! (45)

3. (Skromnost i strpljivost) Vidjećeš da ću strpljiv biti, ako Bog da!” – reče Musa – “i da ti se neću ni u čemu protiviti.”

4. (Dova) Kazuj iz Knjige Gospodara svoga ono što ti se objavljuje, niko ne može izmijeniti riječi Njegove, pa ni ti; osim kod Njega, nećeš naći utočišta nikakva. (27)

5. (Iskrenost) Reci: “Ja sam čovjek kao i vi, meni se objavljuje da je vaš Bog – jedan Bog. Ko žudi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, klanjajući se Gospodaru svome, Njemu nikoga ne pridružuje!” (110)

6. (sjećanje na ahiret) A na Dan kada planine uklonimo, i kad vidiš Zemlju ogoljenu – a njih smo već sakupili, nijednog nismo izostavili – (47) pred Gospodarom tvojim biće oni u redove poredani: “Došli ste Nam onako kako smo vas prvi put stvorili, a tvrdili ste da vam nećemo vrijeme za oživljenje odrediti.” (48) I Knjiga će biti postavljena i vidjećete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. “Teško nama” – govoriće – “kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!” – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti. (49)