Halka Kur'ana, hadisa i zikra u džematu Rijeke

Halka Kur'ana, hadisa i zikra u džematu Rijeke

U džematu Rijeke, Medžlis IZ-e Brčko, realizira se nekoliko projekata koji su vrijedni pomena. Naime, od 2011. godine u ovom džematu pod budnim okom imama hafiza Ismail ef. Čehića održava se halka Kur'ana čiji cilje je, kako nam je kazao uvaženi hafiz Ismail-efendija, popularizirati Kur'an na ovim krajevima. Kurs se realizira kroz tri stepena i to: 1. Učenje arapskog pisma 2. Kiraet- pravilno učenje Kur'ana i 3. Hifz- učenje Časnog Kur'ana napamet.

Ova halka do sada je iznjedrila jednog hafiza, hafiz Omer Šabanović čija hafiska dova je bila 2013. godine, a trenutno je još nekoliko polaznika u procesu učenja hifza od kojih je Amel Mušanović trenutno najistaknutiji. On je naučio skoro polovinu Kur'ana.

Jednom u godini održava se takmičenje među polaznicima halke i to u dvije kategorije: Hifz i učenje Kur'ana gledajući. Najboljim polaznicima se dodijele vrijedne nagrade kao vid podrške i stimulacije da nastave rad na ovom plemenitom putu.

Halka Kur'ana se održava svakim radnim danom nakon akšam-namaza.

Osim pomenute halke Kur'ana u ovom džematu se četvrtkom poslije akšam-namaza održava halka zikra i hadisa. Cilj ovih druženja je popularizacija sunneta Muhammeda a.s. i moralni odgoj vjernika.

Ciljana skupina kod obje aktivnosti su djeca, srednjoškolci i studenti. Međutim, hafiz Ismail napominje da su svi zainteresirani, bez obzira na godine, u svakom slučaju dobrodošli.