Hatmenska i mevludska svečanost u džematu Rašljani

Hatmenska i mevludska svečanost u džematu Rašljani

Povod okupljanja skoro pet stotina džematlija u džematu Rašljani u subotu, 5.aprila 2014. godine bio je mevludski program i hatmenski ispit za 9 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko u sastavu: Mustafa ef. Gobeljić, Sead ef. Hodžić i Fuad ef. Karahasanović, isti ispit uspješno položili i samim tim stekli uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Mevludin ef. Smajlović, imam džemata Rašljani i vođenje programa predao Predsjedniku VP komisije Medžlisa IZ-e Brčko. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te praktičnog učenja Kur'ana, koji je vodio mr. Mustafa ef. Gobeljić, kada su kandidati imali priliku pokazati nivo znanja.

Nakon što je završio sa ispitivanjem kandidata mr. Gobeljić pozvao je Emir ef. Hasanovića, imama u džematu Brezovo Polje, da se prisutnim džematlijama obrati prigodnim predavanjem.

Uslijedio je mevludski program kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Brčko a sastojao se od učenja mevluda, ilahija, kasida, tekbira i salavata.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, koje su u ime Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Rašljani i nekoliko pojedinaca, koji su svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem imenovanih učenika htjeli izraziti i na takav način, obavili glavni imam, mr. Mustafa ef. Gobeljić i predsjednik džematskog odbora džemata Rašljani, Nasvet zahirović.

Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio Dževad ef. Numanović.

Vrijedi istaknuti kako je ovo druga hatmenska svečanost organizirana u ovoj džamiji, od njenog svečanog otvaranja 1984. godine, a prva je organizirana u novembru 2012. godine kada je promovirano pet kandidata. Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Avdić Elma, Avdić Hamza, Ravkić Amira, Zaganović Aleksandar, Zahirović Aladin, Zahirović Nedžib, Zlatić Belma, Zlatić Mujo i Zlatić Rijad.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.