Hatmenska svečanost u Bijelij džamiji

Hatmenska svečanost u Bijelij džamiji

Novih trinaest učenika koji su završili hatmenski ispit predstavljeno je na svečanosti koja je održana u nedjelju 11. oktobra 2020. godine u Bijeloj džamiji.

Program svečanosti počeo je poslije podne-namaza obraćanjem glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljića koji je u ovom slučaju bio i domaćin manifestacije- muallim čiji učenici polažu ispit.

Učenici su pokazali izvanredno poznavanje oblasti ahlaka, akaida i fikha a potom nasumičnim otvaranjem Kur'ana učili pokazane ajete. Specifičnost hatmenskih svečanosti u Brčkom je to što svi kandidati isti ispit polažu dva puta. Prvi put pred komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko a drugi put javno pred prisutnim džematlijama.

Po okončanju ispita, prigodnim predavanjem se obratio Safet-ef. Karahmetović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac.

Kazujući o fadiletima Kur'ana Safet-efendija je savjetovao prisutne da streme sreći i to onoj koja je vječna, a koju se može postići intenzivnim druženjem sa Kur'anom.

Izvođenjem ilahija i kasida program su upotpunili imami Medžlisa Brčko.

Hatmenski ispit ovom prilikom položili su: Osmić Esma, Hodžić Nadija, Merić Amar, Ravkić Neira, Mrkaljević Hena, Omerović Amina, Bijedić Mirza, Tursunović Aiša, Tursunović Medina, Đonlić Bilal, Đonlić Sarah, Šerifović Emir i Šerifović Sumeja. Osim pomenutih kandidata programu su prisustvovali Mrkaljević Adis i Ravkić Ajla koji su ranijih godina polagali isti ispit ali su nastavili da se usavršavaju te im je ovom prilikom dodijeljena posebna pohvala.

Svim kandidatima, njihovim roditeljima, muallimu i džematu Bijele džamije čestitamo na postignutom uspjehu s dovom Allahu dž.š. da ih učvrsti na putu islama.