Hatmenska svečanost u džematu Čande

Hatmenska svečanost u džematu Čande

U džematu Čande je u nedjelju 2. jula 2023. godine, održan hatmenski ispit za 10 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu pred svojim muallimom proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Program je počeo nakon podne-namaza a izraze dobrodošlice prisutnima, u ime džemata Čande, uputio je Hariz-ef. Fazlović te vođenje programa predao glavnom imamu Mustafi-ef. Gobeljiću. 

Svršenici hatmenskog ispita su, kako je to u Brčkom već dugi niz godina običaj, javno polagali ispit koji je osim kiraeta-pravilnog učenja Kur'ana, sadržan od pitanja iz oblasti akaida, ahlaka i fikha.

Vrijedan rad ovih polaznika mektepske pouke i njihovog muallima Hariz-ef. Fazlovića pohvalio je glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić i Asmir-ef. Bekrić koji je kazivao prigodan vaz.

U obraćanju prisutnima efendija Bekrić govorio je značaju porodice i pravilnom odgoju djece naglašavajući potrebu ukazivanja pažnje prema članovima svoje porodice, potrebu obraćanja dovom Gospodaru za evlade a posebno činjenje dobrih djela koja često mogu biti uzrokom spasa naših evlada i nakon naše smrti.

Hatmenski ispit ovom prilikom položili su: Medina Bekrić, Narcisa Bešić, Ajna Bešić, Amina Bešić, Belma Čandić, Lejla Čandić, Naida Čandić, Lamija Čandić, Hazim Zlatić i Enis Ćehajić.

Svim kandidatima, njihovim roditeljima, muallimu i džematu Čande čestitamo na postignutom uspjehu s dovom Allahu dž.š. da ih učvrsti na putu islama.