Hatmenska svečanost u džematu Palanka

Hatmenska svečanost u džematu Palanka

Povod za okupljanje velikog broja džematlija u džematu Palanka bio je hatmenski ispit za 14 polaznika mekteba ovog džemata. Svečanost je održana u nedjelju, 5. jula 2020. godine.

Program je po, za brčanske prilike, već ustaljenom rasporedu počeo nakon podne-namaza učenjem ajeta Časnog Kur'ana te uvodnim obraćanjima domaćina Kenan-ef. Aliefendića te glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića.

Prijavljeni kandidati za hatmenski ispit su pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko, ranije položili isti ispit i time ispunili ujete za izlazak na javni ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvorenih stranica Časnog Kur'ana.

Prigodno predavanje na ovoj svečanosti održao je Salih-ef. Hrnjić a učešće u programu su uzeli i ostali imami koji su interpretacijama ilahija i kasida upotpunili ovu svečanost.

Ispit su položili: Čačković Saliha, Čačković Lamija-Saliha, Hasanbašić Emina, Pezerović Rijad, Čačković Kenan, Ahmetbašić Ahmed, Lejlić Elmin, Halilović Ismar, Karić Zekerijah, Aliefendić Faris, Muratović Ensar, Husejnović Maida, Đonlić Ajla, Memišević Haris.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom Allahu da ih nagradi za uloženi trud i napor a Kur'an im putokazom u životu učini.