Hatmenski ispit za devet polaznika mekteba Bijele džamije

Hatmenski ispit za devet polaznika mekteba Bijele džamije

Povod okupljanja velikog broja džematlija u džematu Bijele džamije u nedjelju, 13. septembra 2015. godine, bio je hatmenski ispit za 9 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i samim tim stekli uslove za javni ispit.

Svečanost je nakon podne-namaza započeo Fuad ef. Karahasanović učenjem ajeta Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko i imam Bijele džamije. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te praktičnog učenja Kur'ana kada su kandidati imali priliku pokazati nivo znanja.

Nakon što je završio sa ispitivanjem kandidata mr. Gobeljić pozvao je Salih ef. Hrnjića, imama u džematu Gornji Rahić, da se prisutnim džematlijama obrati prigodnim predavanjem.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, koje su u ime Medžlisa IZ-e Brčko i džemata Bijela džamija uručili mr. Mustafa ef. Gobeljić i predsjednik Medžlisa IZ-e Brčko, gospodin Hajrudin Omerović.

Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio Dževad ef. Numanović.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Merić Amina, Kurtić Amra, Pašalić Adna, Mujkić Amra, Delić Elvin, Gobeljić Abdulah, Mrkaljević Adis i Mrkaljević Semir.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.

bdz2 bdz3 bdz4