Maoča Nova: Hatmenska i mevludska svečanost

Maoča Nova: Hatmenska i mevludska svečanost

U džematu Maoča Nova u nedjelju, 6. maja 2018. godine upriličena je dvostruka svečanost. Naime, 17 polaznika mekteba ovog džemata polagalo je hatmenski ispit a to je ujedno bila prilika i za mevludsku svečanost.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko isti ispit uspješno položili i samim tim stekli uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Uzeir-ef. Haskić, imam džemata Maoča Nova i vođenje programa predao glavnom imamu, mr. Mustafi ef. Gobeljiću, koji je izvršio ispitivanje prijavljenih kandidata.

Predavanje je održao Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. On je u svom obraćanju pozvao vjernike na ustrajnost na putu činjenja dobra a mladim učačima Kur'ana da nastave putem kojim su krenuli i trude se da u životu teže izvrsnosti.

Uslijedio je mevludski program kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Brčko a sastojao se od učenja mevluda, ilahija, kasida, tekbira i salavata.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma a program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio Dževad ef. Numanović.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Bašić Irma, Bećić Azra, Bećić Ermin, Đogić Asmir, Kurtalić Imran, Kurtalić Ajdina, Lević Amela, Lević Sead, Mešić Dženana, Mujkanović Muamer, Mujkanović Mumin, Mujkanović Amer, Numanović Amina, Salihović Eldin, Salihović Eldina, Šehić Mirnesa i Trumić Edna.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.