Maoča Stara: Hatmenski ispit za dvadeset kandidata

Maoča Stara: Hatmenski ispit za dvadeset kandidata

U džematu Maoča Stara, u subotu 7. septembra 2013. godine, održan je hatmenski ispit za 20 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Uslov za javno polaganje hatmenskog ispita je položiti isti pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, što su svi kandidati uspješno obavili.

Program je počeo nakon podne-namaza, a u isti je utkan ispit koji je vodio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko, izuzetno interesantan vazu-nasihat Idriz ef. Memića, profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli, te prigodan program koji su izvele članice hora džemata Maoča Stara. U toku obraćanja Idriz efendija nije krio zadovoljstvo prikazanim znanjem kandidata kazavši kako mnogi od njih uče Kur'an na nivou učenika medresa.

Na samom početku programa, izuzetno velikom broju džematlija, obratio se Enver ef. Tursunović. Iskazujući posebno zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha njegovih učenika Enver ef. se zahvalio i njihovim roditeljima na podršci i ustrajnosti sugerirajući kako je angažiranost roditelja važan faktor postignutog uspjeha.

Kraj programa obilježio je gest svršenika hatmi koji su, nakon što su primili nagrade od Medžlisa IZ-e Brčko, svoga džemata i pojedinaca koji su ih željeli i na ovakav način podržati, javnim obraćanjem iskazali zahvalnost svome muallimu za uloženi trud i napor te mu uručili skroman poklon.

Ispit su položili: Dedić Adna, Dedić Azra, Dedić Alma, Dedić Amila, Karamujić Senada, Karamujić Senad, Tufekčić Ishak, Tufekčić Ismail, Lević Vahidin, Lević Edin, Delić Ferhat, Tabaković Muhamed, Salihović Abdulah, Mešić Adnan, Kadrić Ermin, Salihović Adisa, Kamenjašević Elvira, Zlatić Amra, Fazlović Emina i Delić Meliha.

Svi oni koji su odvojili svoje vrijeme i proveli ga u ovom ibadetu mogli su uživati u ugodnom i gostoljubivom domaćinstvu, pokazanom znanju svih učesnika ispita ali i ambijentu džamije ispunjene do posljednjeg mjesta.

Na kraju, iskrene čestitke upućujemo svim svršenicima ispita, njihovim roditeljima a posbne čestitke upućujemo njihovom muallimu, Enver efendiji s dovom Allahu da ih sve obilato nagradi za uloženi trud.

02M