Maoča Stara: Promovirano osam novih učača Kur'ana

Maoča Stara: Promovirano osam novih učača Kur'ana

U džamiji džemata Maoča Stara je u subotu, 6. januara 2017. godine upriličena svečanost polaganja hatmenskog ispita za 8 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i time ispunili uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Asmir ef. Bekrić, imam džemata Maoča Stara i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafi ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da se na časovima mektebske nastave može postići zavidan nivo znanja koji su oni ovom prilikom izuzetno lijepo prezentirali.

Posebnu pažnju velikog broja prisutnih zaplijenio je mr. Aljo ef. Cikotić, imam džamije u travničkom naselju Kalibunar koji se, u ulozi predavača, obratio džematu. Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, od strane Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Maoča Stara ali i ostalih džematlija.

Učešće u programu uzele su i članice mektebskog hora koje su izvođenjem ilahija i kasida dodatno razgalile duše prisutnih. Pred sami kraj programa Sumejja Karamujić se, u ime svršenika hatmenskog ispita, zahvalila Asmir efendiji i pozvala kolege da mu uruče hediju u znak zahvalnosti za napor koji je uložio kako bi oni uspjeli na putu kojim su krenuli.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Alibašić Amna, Karamujić Sumejja, Imamović Iman, Šehić Medina, Karić Emina, Kalesić Emina, Salihović Mirza i Tursunović Adnan.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom Allahu da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.