Maoča: Upriličena tribina na temu “Sedmerica u Allahovom hladu”

Maoča: Upriličena tribina na temu “Sedmerica u Allahovom hladu”

U džematu Maoča Stara upriličena je tribina na temu “Sedmerica u Allahovom hladu” na kojoj je u ulozi vaiza na pomenutu temu govorio Nezim ef. Halilović- Muderris. Tribina je održana u srijedu 10. februara 2016. godine nakon jacije-namaza u džamiji džemata Maoča Stara.

Program je otvorio Uzeir ef. Haskić učeći ajete Kur'an-i-kerima a potom je Asmir ef. Bekrić, imam džemata Maoča Stara, izrazio riječi dobrodošlice i predao moderiranje tribine glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, mr. Mustafi ef. Gobeljiću, koji je ukratko predstavio gosta.

Predavanje Nezim ef. Halilovića bilo je koncipirano kao tumačenje vjerodostojnog hadisa o sedmerici koje će Allah dž.š. počastiti hladom na Sudnjem danu kada drugog hlada neće biti. Od sedam pobrojanih ponajviše vremena je govorio o prvom i drugom spomenutom a to su pravedan vladar i mlada osoba koja provodi život u pokornosti Gospodaru svjetova. Navodeći primjere odgovornog ponašanja pravednih vladara muslimana Muderris je naglasio kako danas ima jako malo onih koji, kao hazreti Omer r.a., imaju osjećaj odgovornosti pred Allahom za povjereni im emanet brige o ljudima.
Posebnu poruku Muderris je uputio mladima pozivajući ih da, uprkos strašnim izazovima vremena u kojem žive, čuvaju svoju i čast drugih ljudi posebno se čuvajući razvrata koji je sveprisutna pojava u našem društvu.

Na kraju vrijedi spomenuti da je izuzetno veliki prostor džamije u Maoči bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

maoca_tr2