Merhum: Mehmed ef. Kurtić

Merhum: Mehmed ef. Kurtić

U ponedjeljak, 23. 09. 2013. godine, u 58. godini  života, na ahiret je preselio Mehmed ef. Kurtić, imam u džematu Palanka, medžlis IZ-e Brčko. Mehmed ef. Kurtić je rođen 12. 03. 1956. godine u Rovašima, općina Vlasenica (danas općina Milići), od oca Alije i majke Zlatke. Mehmed efendijini roditelji su imali sedmero djece, pet sinova i dvije kćeri, a Mehmed ef. je bio njihovo najstarije dijete. Mehmed efendijin babo je bio također imam. Ali jedan od naših mnogobrojnih seoskih imama, koji nisu upotpunosti zaokružili svoje školovanje, stekavši diplomu, ali koji su cijeli svoj život hizmetili islamu.

Iako je i sam osjetio svu tegobnost i složenost imamskog poziva, Mehmed efendijin babo se nije dvoumio u koju će školu upisati svog  najstarijeg sina. Mehmed ef. je započeo školovanje u GHM-i u Sarajevu 1973. godine a uspješno ga okončao 1978. godine. Pripada generaciji koja je iznjedrila veliki broj naših alima poput dr. Enesa Karića, dr. Šefika  Kurdića i drugih.

Po okončanju školovanja, Mehmed ef. se zapošljava u džemat Drinjača, medžlis IZ-e Zvornik, gdje se oženio Bejha hanumom i zasnovao svoj porodični život. U ovom džematu, Mehmed ef. je radio oko dvije godine. Kasnije, njegov životni put ga je odveo u džemat Koraj, medžlis IZ-e Brčko, te džemat Janjari, medžlis IZ-e Bijeljina.

U džemat Palanka, Mehmed ef. je došao 30. 10. 1985. godine i tu ostao do svoje smrti – gotovo punih 28 godina. U ovom džematu, Mehmed ef. je proveo najljepše i najzrelije godine svoga života. Odgojio je i poučio nekoliko generacija džematlija ovog džemata osnovama i vrijednostima naše vjere.

Mehmed ef. je bio vrijedan i vrlo autoritativan imam. Bio je čovjek sa stavom i osoba na koju se uvijek moglo osloniti. U svom misijskom djelovanju, Mehmed ef. se posebno isticao kao vrijedan i uspješan muallim. Polaznici mektebske nastave iz ovog džemata, redovno su, na svim natjecanjima ostvarivali dobre ili najbolje rezultate.

Međutim, Mehmed ef. nije samo brinuo o odgoju i edukaciji osnovnoškolske omladine. Posebnu pažnju je posvećivao džematlijama starijeg uzrasta. Od 2000. godine, u ovom džematu, u kontinuitetu se odvijao program vjerske edukacije odraslih. Više od stotinu kandidata: muških i ženskih, starijih i mlađih,  prodefilovalo je kroz njegov mekteb. Mehmed ef. je brižno bdio nad njima, ulažući maksimalne napore da proširi njihovo znanje o vjeri i njihove duhovne horizonte.

Na planu vlastitog stručnog i intelektualnog usavršavanja, Mehmed ef. je bio iznimno revnosan. Intenzivno se družio sa knjigom i vrlo često poticao rasprave o pitanjima teorijske i praktične naravi koja su dominirala intelektualnom i duhovnom scenom u i oko IZ-e. Svoj intelektualni angažman i formalno je zaokružio 2004. godine, kada je, sa uspjehom, okončao studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

U utorak, 24. 09., nakon ikindije namaza, obavljena je dženaza rahmetli Mehmed ef. U prisustvu oko stotinu imama i blizu hiljadu džematlija, dženazu Mehmed ef. je klanjao njegov sin Mensur ef. Nakon dženaze, pored mene, prigodnim i toplim riječima obratili su se Mustafa ef. Spahić, dugogodišnji prijatelj Mehmed ef., muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović i izaslanik reis-ul-uleme, Razim ef. Čolić.

Mehmed ef. je, na prijedlog džematskog odbora, ukopan u haremu džemije u Palanki. Njegov mezar i džamija koja je bila njegov drugi dom, njegova ahiretska njiva i njegov mir, tako su se  ponovo, u tužnom, sjetnom zagrljaju, spojili.

Iza Mehmed ef. ostala je supruga Bejha i dvoje hairli i uspješne djece: sin Mensur i kćerka Fahira.

Molim Uzvišenog Gospodara da našeg Mehmed ef. obaspe Svojom neizmjernom milošću i da najljepšim draguljima ukrasi njegove nove berzahske odaje. AMIN.

Mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam