Mevludska svečanost u džematu Ćoseti

Mevludska svečanost u džematu Ćoseti

U okviru manifestacije “Ti si ruža džennetska” organizirane povodom obilježavanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s. danas je (subota 16. decembar 2017. godine) u džematu Ćoseti  upriličena tradicionalna mevludska svečanost.

Program je počeo poslije podne-namaza a dobrodošlicu je izrazio imam džemata Ćoseti Faruk ef. Alić i pozvao glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafu ef. Gobeljića da se kratko obrati i preuzme vođenje programa.

Prigodan vaz održao je Halil ef. Mehanović, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli navodeći kur'anske opise Poslanika a.s. sa posebnim osvrtom na njegovu ulogu u međuljudskim odnosima, promovisanju pozitivnih vrijednosti i međusobne tolerancije i razumijevanja.

U toku predavanja profesor Mehanović je podsticao prisutne da što više izgovaraju salevate i na taj način povećavaju ljubav prema Muhammedu a.s.

Nakon predavanja imami Medžlisa Islamske zajednice Brčko su izveli mevludski program satkan od ilahija, kasida, salavata, tekbira i mevludskih stihova koji su našim džematlijama dobro poznati.