Mevludska svečanost u džematu Gornji Rahić

Dostojanstven ispraćaj Salih-ef. Hrnjića u penziju i nastupanje Senahid-ef. Hamidovića na dužnost imama u ovom džematu

Mevludska svečanost u džematu Gornji Rahić

Posljednja mevludska svečanost u ovogodišnjoj manifestaciji “Ti si ruža džennetska” organizirana je u džematu Gornji Rahić u nedjelju 30. oktobra 2022. godine poslije podne-namaza.

Na početku programa prisutnima se obratio Salih-ef. Hrnjić koji je izrazio dobrodošlicu gostima i pozvao glavnog imama Mustafu-ef. Gobeljića da preuzme vođenje ovog programa.

U svom obraćanju Mustafa-ef. je rekao: “Kada god se okupimo da proučimo mevlud to je prilika u kojoj mi preispitujemo svoje odnose i relacije sa našim Poslanikom i to je prilika za jačanje naših veza s njim i prilika u kojoj snažimo našu vjeru. Lijep je i drugi povod našeg okupljanja a to je džematski ispraćaj Salih-ef. Hrnjića u penziju koji je posljednjih 27 godina predano služio ovom džematu a cijeli svoj radni vijek radio na području našeg Medžlisa. Treći lijepi povod našeg okupljanja je i to što zvanično uvodimo u dužnost novog imama ovog džemata Senahid-ef. Hamidovića. Senahid-efendija u amanet dobija džemat koji je zaokružen u mnogim aspektima kao što su infrastrukturalni, organizacijski i finansijsko-ekonomski. Njemu ostaje da svu svoju energiju usmjeri na misiju, na poučavanje vjeri i na razvijanje te duhovne komponente kod naših ljudi.”

Mustafa-ef. je biranim riječima govorio o Salih-efendiji naglasivši kako je u veoma turbulentnim vremenima u kojima je radio i živio Salih-efendija sva iskušenja i izazove prevazilazio časno i dostojanstveno. “On i njegova porodica mogu biti ponosni na to a mi u Islamskoj zajednici to sa poštovanjem i uvažavanjem gledamo.”

Programu je, pored vjernika i imama sa područja Medžlisa Islamske zajednice Brčko, prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je održao vazu-nasihat u kojem je istakao da nas mevludi okupljaju u zahvalnosti Allahu, dž.š., s namjerom da svoj iman učvrstimo.
“Muhammed, a.s., je najbolji primjer i putokaz u svakom času, svakoj prilici našeg života. Mi želimo da naša svojstva budu što približnija osobinama i svojstvima Muhammeda, a.s. Ulema kaže da ako muslimani uče o svojim poslanicima, ako hoće da se okite njihovim osobinama, ćudoređem Muhammed, a.s., i ako u tome uspiju, onda isto kao da su zajedno sa svojim poslanicima, kao da su zajedno sa svojim poslanikom Muhammedom, a.s.”, kazao je muftija Fazlović te je naglasio da je za sve muslimane zikr, spominjanje Allaha, dž.š., veliki ispit. I salavat je zikrullah jer u našim salavatima Allaha, dž.š., molimo da Njegove najljepše blagoslove podari Muhammedu, a.s., njegovoj porodici i ummetu. Muftija je govorio i o edebu, uljudnosti, lijepoj naravi i lijepom ophođenju prema svim ljudima. Ovo okupljanje je bilo prilika da se oda priznanje vrijednom Salih-ef. Hrnjiću, imamu koji je svoju imamsku misiju obavljao više od četrdeset godina.
“Imamo veliko poštovanje prema svakom našem imamu. U Muftijstvu tuzlanskom primimo svakog našeg imama koji završi svoj radni vijek i zahvalimo se našim imamima na njihovoj misiji. I naše džematlije imaju veliko poštovanje prema svojim imamima. Salih-ef. poznajem jako dugo. Uvijek je bio čovjek na koga se moglo osloniti, čovjek od povjerenja, ali i skroman čovjek”, kazao je muftija Fazlović izrazivši očekivanje da se će Salih-ef. i u budućnosti biti na raspolaganju svojoj Islamskoj zajednici i svom džematu.

Programu je prisustvovao veliki broj brčanskih imama kao i glavni imami Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i Janja, Samir-ef. Camić i hafiz Omer-ef. Camić. Mevludski program izveli su studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva Čelenka Rijad, Čavčić Faruk i Mulić Adnan.

Na kraju programa je, u ime džemata, predsjednik džematskog odbora Hamid Hasikić uručio Salih-efendiji zahvalnicu i hediju za njega i njegovu suprugu a želja džematlija bila je ih pošalju na putovanje u Mekku i Medinu gdje će obaviti Umru.