Maoča Nova: Upriličena mevludska svečanost

Maoča Nova: Upriličena mevludska svečanost

Najavljena mevludska svečanost u džematu Maoča Nova upriličena je u subotu 19. marta 2016. godine nakon podne-namaza. Velikom broju prisutnih, u ime domaćina, obratio se Uzeir ef. Haskić i program na vođenje predao glavnom imamu mr. Mustafi ef. Gobeljiću koji je prisutne upoznao sa sadržajem svečanosti iskoristivši priliku da najavi predstojeće programe i svečanosti koje će biti održane na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Predavanje je održao mr. Enes ef. Ravkić koji je, navodeći za primjer slučaj Ka'ba ibn Malika i njegovo iskušenje koje je proživio jer se pred Poslanikom a.s. nije htio, za izostanak iz pohoda na Tebuk, opravdati lažima preporučio prisutnima iskrenost u odnosu prema Allahu zaključujući predavanje u duhu hadisa Muhammeda a.s. da musliman može pokazati slabost i pomanjkanje hrabrosti, pokazati i škrtost ali da nikada ne smije lagati.

Nakon predavanja prisutni imami su izveli tradicionalni mevludski program satkan od učenja salavata, tekbira, mevluda, ilahija i kasida.

dzemat must