Na mevludskoj svečanosti u džematu Palanka promovirana hafiza Senada Čačković

Na mevludskoj svečanosti u džematu Palanka promovirana hafiza Senada Čačković

Uz uobičajeni mevludski program u džematu Palanka koji je održan 23. maja 2015. godine upriličena je promocija hafize Senada Čačković, svršenice Behram-begove medrese u Tuzli.

U ime domaćina obratio se Kenan ef. Aliefendić: “Ovaj dan veliki je mubarek za naš džemat i hvala vam što ste odvojili svoje vrijeme i došli da zajedno sa nama podijelite ove sretne trenutke.”

Hafiza Senada iz Palanke prva je hafiza na ovim prostorima u posljednjih najmanje stotinu godina, naglasio je mr. Mustafa ef. Gobeljić u uvodnom obraćanju.

Ovoj svečanosti prisustvovao je hafiz Edin Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi koji se, kao izaslanik muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, obratio prisutnima prigodnim predavanjem.

DSC_0882

Na kraju mevludskog programa upriličeno je predstavljanje ove hafize koja je mnogobrojne prisutne džematlije počastila učenjem ajeta Časnog Kur'ana.

Hafiza Čačković Senada rođena je u Maoči 1996. godine. Osnovnu školu je završila kao superodlična učenica, gdje je ostvarivala zapažene rezultate, posebno u oblasti mektebske pouke. Behram-begovu medresu upisuje 2011. godine, a hifz počinje učiti 2012. godine. Hifz je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ položila 8. aprila ove godine. I u Medresi je superodlična učenica i jedna od najboljih učenica odjeljenja.

Muhaffiz hafize Senade je hafiz Edin Dedić, kojem je ona 6. kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza.