Nastupilo vrijeme itikafa

Nastupilo vrijeme itikafa

Ramazan je mjesec posebnih vrijednosti u kojem vjernici pojačavaju svoje ibadete. Teško je govoriti o ramazanskim posebnostima a pri tom ne spomenuti itikaf, kao jedan od sunnetom pritvrđenih ramazanskih ibadeta.

Dvadesetog dana mjeseca ramazana jedna ili više osoba zatvaraju se u džamiji sve do iftara posljednjeg dana ramazana s ciljem da se dodatno posvete ibadetu.

Na prostoru našeg medžlisa ove godine itikaf se obavlja u četiri džemata i to: Savskoj džamiji, Gornjem Rahiću, Maoči Novoj i Maoči Staroj.

Mutekif u Savskoj džamiji je Osman ef. Kavazović. U džematu Gornji Rahić mutekif je Salih ef. Hrnjić dok su u Maoči Staroj ulogu mutekifa preuzeli Suvad Tufekčić i Mustafa Dedić, svršenici Behram-begove medrese. U Maoči Novoj mutekif je Suad Mujkanović.

Osoba koja je u itikafu treba da svoje vrijeme provodi u intenzivnom ibadetu, da što više čini dove Uzvišenom Allahu kako za sebe tako i za svoje bližnje i sve muslimane i muslimanke.

Molimo Uzvišenog da svim mutekifima primi njihove ibadete i obilato ih nagradi za svaki trenutak proveden u ovoj vrsti ibadeta.