Palanka: Hatmenska i mevludska svečanost

Palanka: Hatmenska i mevludska svečanost

Džamija u džematu Palanka dočekala je u nedjelju 24. aprila 2016. godine još jedan hatmenski ispit a ovaj put za novih četrnaest učenika. Program je, obraćanjem imama domaćina Kenan ef. Aliefendića i glavnog imama mr. Mustafe ef. Gobeljića, počeo nakon podne-namaza. Uobičajenim redoslijedom je tekao ispit za polaznike a po okončanju ispita ulogu vaiza preuzeo je prof. dr. Šefik Kurdić. Govoreći o vrijednostima učenja Kur'ana dr. Kurdić naglasio je da je muslimanima danas primarna obaveza vraćati se na staze islama a to je nemoguće ostvariti bez Kur'ana. Slijedeći i primjenjujući njegove ajete lakše ćemo shvatiti zakonitosti koje je Uzvišeni Allah uspostavio u prirodi i nećemo vlastitim djelima praviti prirodni disbalans.

kurdic_palanka

Vrijedi istaknuti kako su svi polaznici, odgovarajući na postavljena pitanja, pokazali izvanredno znanje iz oblasti akaida, fikha, ibadata i na koncu učenja ajeta Časnog Kur'ana.

Nakon predavanja uslijedio je mevludski program kojeg su izveli imami našeg Medžlisa.

Ispit su položili: Adisa Biserović, Ajla Ibrišimović, Aldin Đonlić, Alija Hasanbašić, Almir Đonlić, Amar Čačković, Eldin Ahmetbašić, Elma Lejlić, Emin Muratović, Halima Čačković, Medina Đonlić, Mirnes Didić, Mirsad Lejlic i Zlata Dedić.

Čestitke na postignutom uspjehu upućujemo svim svršenicima ispita, njihovim roditeljima a posbno njihovom muallimu, s dovom Allahu da ih sve obilato nagradi za uloženi trud.