Upriličena hatmenska svečanost za devet polaznika mekteba Palanka

Upriličena hatmenska svečanost za devet polaznika mekteba Palanka

Povod za okupljanje velikog broja džematlija u džematu Palanka bio je hatmenski ispit za 9 polaznika mekteba ovog džemata. Svečanost je održana u nedjelju, 4. juna 2023. godine.

Program je počeo nakon podne-namaza učenjem ajeta Časnog Kur'ana te uvodnim obraćanjima domaćina Kenan-ef. Aliefendića te glavnog imama Mustafa-ef. Gobeljića.

Prijavljeni kandidati su pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa Islamske zajednice Brčko ranije položili isti ispit i time ispunili uvjete za izlazak na javni ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvorenih stranica Časnog Kur'ana.

Prigodno predavanje na ovoj svečanosti održao je Islam-ef. Hrnjić koji je govorio o značaju Kur'ana u životu vjernika i vrijednostima učenja Kur'ana. Učešće u programu uzeli su i ostali imami koji su interpretacijama ilahija i kasida upotpunili ovu svečanost.

Ispit su položili: Azra Pezerović, Esma Čačković, Lamija Hadžić, Lejla Hasikić, Adna Cvolić, Mediha Lejlić, Lamija Mašović, Enida Serdarević i Eldin Čačković.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu sa dovom Uzvišenom Allahu da ih nagradi za uloženi trud i napor a Kur'an im putokazom u životu učini.