Predramazanske aktivnosti u džematu Klanac

Piše: Sead Hodžić

Predramazanske aktivnosti u džematu Klanac

Do početka mjeseca Ramazana ostalo je još nešto manje od mjesec dana. Svi oni koji s radošću dočekuju ovog najdražeg musafira izvršavaju posljednje pripreme za njegov doček. Čiste se džamije, kuće, avlije, kako bi Ramazan dočekali u što ljepšoj atmosferi, ali se čiste i vjernička srca kako bi Ramazan ostavio što dublji trag u njima.

Velike pripreme za doček najljepšeg mjeseca u godini vrše se i u našem džematu, džematu Klanac, najmlađem džematu na prostoru Medžlisa Brčko, koji funkcioniše tek nepunih pet godina. Svi obredi, pa i teravije i mukabele obavljali su se do sada u suterenu džamije.

DSC_0848

Nakon prošlogodišnjih izbora u Islamskoj zajednici, a samim time i u našem džematu, novi džematski odbor je donio čvrstu odluku da će uložiti maksimalan napor kako bismo predstojeći Ramazan i ramazanske aktivnosti dočekali u glavnom dijelu džamije. I na dobrom su putu da to ostvare.

Samo u posljednja dva mjeseca u uređenje glavnog molitvenog dijela džamije uloženo je skoro 50. 000,oo KM.

Potpuno su završeni sljedeći radovi: granit na stepeništu, ograde na stepeništu i mahfilu, kompletna fasada i kulir te mihrab i ćurs. Također, pri kraju je izrada i mimbera a tepisi su naručeni, i svakako bi trebalo do Ramazana da budu i postavljeni, tako da ukoliko se nešto ne iskompikuje džamija bi trebala biti spremna do Ramazana da primi svoje klanjače.

DSC_0855 DSC_0857

Naravno, svi poslovi na i oko džamije time neće biti završeni. Plan je da se u narednom periodu realiziraju sljedeći radovi: uređenje mektebske učionice, rasvjeta, ozvučenje, klima, vanjska fasada te vanjsko uređenje vakufskog prostora zajedno sa ogradama. Za završetak tih radova će trebati još mnogo materijalnih sredstava. Ali, u ovom trenutku je najvažnije da završimo ovu fazu, a uz Allahovu dž.š. pomoć nadamo se da će doći vrijme i da razmišljamo  o potpunom završetku ovog, zaista prelijpog objekta na prelijepoj lokaciji.

Članovi džematskog odbora na čelu sa Sead ef. Hodžićem koriste ovu priliku da se zahvale svima onima koji su svojim prilozima i donacijama omogućili da se ovom Ramazanu s razlogom posebno radujemo moleći Allaha dž.š. da im ukabuli njihov hajr i da ih nagradi Svojom nagradom.

Također, koristimo ovu priliku da pozovemo i sve one koji to mogu i hoće da se uključe u akciju potpunog završetka ovog objekta i svojm materijalnim sredstvima zarade trajno dobro i sevape koji će im pristizati sve dok ovaj džamijski kompleks bude na raspolaganju vjernicima.

Za sve eventualne donacije obratite se Sead ef. Hodžiću na telefon 060 3280 299 ili izvršite uplatu na žiro račun Medžlisa IZ-e Brčko:

NLB banka 1322402011559554, sa naznakom za izgradnju džamije na Klancu.

DSC_0869 DSC_0858 DSC_0849