Promovirana knjiga “Husein Husaga Ćišić”

Promovirana knjiga “Husein Husaga Ćišić”

U prostorijama omladinskog centra džemata Gornji Rahić je u petak 27. oktobra 2023. godine poslije jacije-namaza održana promocija knjige Husein Husaga Ćišić.

Radi se o zbirci autorskih tekstova Husage Ćišića koje je priredila prof. dr. Irma Marić.

U ime organizatora i domaćina ovog skupa obratili su se Senahid-ef. Hamidović, imam džemata Gornji Rahić i Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Predstaviti lik i djelo Husage Ćišića bio je zadatak koji je povjeren književniku Hadžemu Hajdareviću. Hajdarević je govorio značaju samosvijesti, učenju o sebi i ljubomornom čuvanju vlastite historije uvodeći prisutne u priču o Husagi Ćišiću.

Husein Ćišić rođen je u Mostaru u godini Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878., a umro je 1956. godine. Husaga Ćišić živio je i djelovao u teškim i turbulentnim vremenima za svoj narod i Bosnu i Hercegovinu pod četiri različita režima.

Našoj široj savremenoj javnosti njegovo ime najpoznatije je po inicijativi podnesenoj 1945. godine u vezi sa nacrtom ustava Federativne Jugoslavije kada je zatražio uvođenje šeste baklje u jugoslovenski grb i precizno određenje posebnosti bošnjačke-muslimanske nacije u okviru Jugoslavije na III zasjedanju AVNOJ-a i Bosne i Hercegovine kao bosanske republike.