Promovirano 19 svršenika hatmenskog ispita u džematu Ivici

Foto: Jasmin Rabić

Promovirano 19 svršenika hatmenskog ispita u džematu Ivici

Izuzetno veliki broj džematlija u džematu Ivici okupio se u subotu, 10. oktobra 2015. godine u povodu održavanja hatmenskog ispita za 19 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i time ispunili uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Dževad ef. Numanović, imam džemata Ivici i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafi ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te učenja nasumično otvaranih stranica Časnog Kur'ana, a kandidati su pokazali da stečeno znanje na časovima mektebske nastave mogu izuzetno lijepo prezentirati.

Nakon što je završio sa ispitivanjem kandidata mr. Gobeljić pozvao je Idriz ef. Memića, profesora u Behram-begovoj medresi, da se prisutnim džematlijama obrati prigodnim predavanjem.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, od strane Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Ivici ali i većeg broja džematlija koji su željeli i na takav način podržati rad i trud svršenika ovog ispita.

Pred sami kraj programa Ibrahimović Ilma je, u ime svršenika hatmenskog ispita, pročitala emotivno pismo zahvale Dževad efendiji u kojem je na najbolji način opisana predanost i posvećenost ovog imama radu u mektebu.

Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Mujkanović Haris, Vatreš Adis, Smajić Benjamin, Mehmedović Aldin, Čokić Dženan, Helać Fatima, Ehlizevak Anela, Sulejmanović Adela, Kalesić Ajla, Mustafić Erna, Husić Adisa, Mustafić Merima, Husić Amina, Lišić Alen i Amela, Humčević Selvira, Bašić Alma, Ibrahimović Ilma i Salihović Amila.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.

ivici2 ivici3