Rašljani: Hatmenska i mevludska svečanost

Rašljani: Hatmenska i mevludska svečanost

Povod okupljanja velikog broja džematlija u džematu Rašljani u subotu, 30. aprila 2016. godine bio je mevludski program i hatmenski ispit za 5 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.

Odveć je ustaljena praksa da kandidati, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit polože kako bi stekli uslove za javni ispit.

Svečanost je počela nakon podne-namaza učenjem ajeta Časnog Kur'ana. Potom se u ime domaćina kratko obratio Mevludin ef. Smajlović, imam džemata Rašljani i vođenje programa predao glavnom imamu Medžlisa IZ-e Brčko, mr. Mustafi ef. Gobeljiću. Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka te praktičnog učenja Kur'ana kada su kandidati imali priliku pokazati nivo znanja.

Predavanje je održao Haris ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Zvornik koji je prisutnim vjernicima, pozivajući na jedinstvo našeg naroda, ukazao na nasušnu potrebu našeg međusobnog uvažavanja, poštovanja, potpomaganja i bratskog povezivanja u duhu sunneta Muhammeda a.s. Također je naglasio kako je obaveza svim muslimanima danas biti izvrstan u svemu što radimo jer je takav pristup garant boljem položaju muslimana u svijetu.

rh1

Uslijedio je mevludski program kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Brčko a sastojao se od učenja mevluda, ilahija, kasida, tekbira i salavata.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, koje su u ime Medžlisa IZ-e Brčko, džemata Rašljani i nekoliko pojedinaca, koji su svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem učenika htjeli izraziti i na takav način, obavili glavni imam, mr. Mustafa ef. Gobeljić i predsjednik džematskog odbora džemata Rašljani, Ejub Ravkić.

Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita, pred dovu koju je proučio Dževad ef. Numanović.

Diplomu svršenika hatmenskog ispita dobili su: Avdić Amar, Ravkić Ajla, Ravkić Emina, Smajlović Kerim i Zlatić Tarik.

Svim svršenicima ovog ispita, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.